Som far så datter

Det er alminnelig akseptert at hva gravide kvinner putter i munnen har innvirkning på fosteret. Noen undersøkelser tyder også på at barn av overvektige mødre har en tendens til selv å bli overvektige. Men farens vekt burde jo ikke ha noen betydning i så måte. Hans innvirkning burde være avsluttet ved unnfangelsen. 

Men den  australske barnelegen Sheau-Fang Ng begynte å lure på om også fars overvekt kunne ha betydning da hun observerte at overvektige barn ofte hadde to overvektige foreldre. Dette fikk henne og andre forskere ved University of New South Wales i Sydney  til å gjøre et enkelt forsøk med rotter. (Det er enklere å gjøre forsøk med rotter enn med mennesker).

De foret hanrotter med fet mat så de ble overvektige, og lot dem parre seg med normalvektige hunnrotter. Døtrene de fikk var normalvektige (til dels litt undervektige) ved fødselen, men i puberteten begynte de å vise tegn på diabetes. En tilsvarende effekt ble ikke observert hos sønnene.
Dette betyr neppe at ervervede egenskaper forandrer genene, slik Stalins arvelighetsforsker Lysenko  mente å kunne vise. Men forklaringen kan være en forandring i kjemiske merkelapper som henges på DNA-et og bestemmer hvordan genene kommer til uttrykk. Og disse merkelappene kan arves.

En mulig konsekvens av dette er at også menn bør være forsiktige med sin livsstil hvis de planlegger å bli fedre. Det kan jo tenkes at noe tilsvarende også kan gjelde for faktorer som alkohol, røyking og miljøgifter. Undersøkelsen er publisert i Nature.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s