Skoløse flypassasjerer

Etter nylig å ha tuslet på sokkelesten gjennom sikkerhetskontrollen på Newark Liberty International Airport, slik at skoene mine kunne bli røntgenfotografert, er det i alle fall én vitenskapelig nyvinning jeg hilser med glede. Takket være kjemikeren Kenneth Suslick ved University of Illinois slipper jeg kanskje dette neste gang.

Den ydmykende gangen gjennom amerikanske sikkerhetskontroller kan vi takke Richard Reid for. I mai 2001 bordet han et fly fra Paris til Miami, med skosålene fylt med triacetontriperoksid (TATP), og gjorde et mislykket forsøk på å sprenge flyet. TATP ble oppfunnet i 1895, og har ikke har noen annen kjent bruk enn som et eksplosiv. Det er enkelt å produsere, men vanskelig å detektere på annen måte enn ved å se på røntgenbilder om det er noe i skoene dine som ikke burde være der.

Men nå har Suslick funnet en metode som både er sensitiv nok og enkel nok til å kunne tas i bruk i sikkerhetskontrollen og skille mellom lukten av fotsvette og TATP, slik at man kan beholde skoene på. En sensorprodusent i California er nå i ferd med å kommersialisere den, og så får vi bare håpe at politiet klarer å få tak i terroristene i tide, slik at nye terrortrusler ikke fører til ytterligere innstramminger.

4 kommentarer om “Skoløse flypassasjerer

 1. Du kan takke dere selv.. for å føre krig imot disse nasjonene…

  TERROR??? VESTLIGE NASJONER har drevet terrorisme imot andre land i over 1000 år nå…

  OG NÅ kommer det tilbake på dere.. og dere bruker ord som.. terrorisme..islamisme..ekstremisme..

  DERE INVADERTE dem… NÅ får dere bare svar tilbake på det dere har gjort mot dem…

  DERE HAR DERE SELV Å TAKKE.. grådigheten deres.. invasjonene deres.. krigen..

  hva faen trodde du??? at folk skal sitte på ræva å se familiene sine dø… og ikke gjøre noe tilbake??

  Det som kommer framover nå har vesten selv skyld i… når dere har drept uskyldige , ødelagt familier..knust hus..drept barna dems med krig..

  NÅ SKAL DERE KOMME HER Å TA MORAL HØYGRUNN??

  FUCK OFF-… alt som kommer tilbake på dere har dere fortjent…

  GJØR MOT ANDRE SOM DU VIL ANRE SKAL GJØRE MOT DEG.. invaderer du andre land og dreper.. så skjer det samme mot deg og ditt land.

 2. før 9-11 visste ikke verden hva terrorisme var. usa som har okkupert bombet drept usyldige som atomvåpenbruk i japan. de er kun sultne etter oljen,vil kontrolere alt i oljerike land. og merklig nok er usa i alle oljerike land.det er grunn til muslimene hater usa, usa som lurte verden til å gå til krig mot irak.usa har lurt svenskene nordmenn i krig i afg. nå er denne krigen på vei hit.folk vil miste sine barn ,bli sprengt av terrorister,og svenker er terrorister ii afg. ingen er noe bedre …trekk ut alle styrkene før vi blir skadet…disse umenskligehetene bør ta slutt fra begge sider. jeg vil leve i fred

 3. De anonyme, til dels hatefulle kommentarene til Odd Busmundsruds innlegg om flypassasjerers sko har mer interesse for PST enn injurierende kraft. Det eneste jeg kan være enig i, er at moderne krigføring påfører sivilbefolkningen enorme lidelser, men det har lite å gjøre med sikkerhetskontrollen på flyplassene.
  Terror rammer blindt og har ingen annen hensikt enn å skade de som tilfeldigvis rammes, i motsetning til bombing o.l. under krig. Angrepet på Twin Tower i USA rammet alminnelige mennesker, ikke de som sitter med makten.

 4. Det er alltid litt interessant å følge med på nyhetene når det gjelder terrorisme. Noen artikler som faktisk gir svært gode ledetråder for hvem som kan stå bak dette, blir aldri fulgt opp og undersøkt nøyere og det er mildest talt underlig. I forbindelse med bombepakkene som er funnet på flyet fra Jemen sammen med en kvinnes navn og identitetsbilde, forteller etterforskerne oss nå at det er samme person som står bak disse bombene som trusebomberen i julen 2009. CNN hadde et interessant intervju med hans medpassasjerer i denne forbindelse, som det aldri ble gjort noe av i media:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s