Det latinske paradoks

Under et nylig besøk i USA slo det oss at vi kanskje burde lære oss spansk til neste gang. Svært mange av de vi kom i kontakt med, i forretninger, hoteller, informasjonsskranker og ikke minst rengjøringspersonale hadde åpenbart spansk som morsmål. Sannsynligvis i dårlig betalte jobber uten særlige krav til mye utdannelse, og mange snakket dårlig engelsk. Ut fra god latin, om at de som har lav utdannelse og lav inntekt  har høy dødelighet, skulle man også vente at det gjaldt innvandrere fra Mellom- og Sør-Amerika. Det er 48 millioner latinamerikanere i USA

Men så leste vi i USA Today at latinamerikanske innvandrere (hispanics) i USA har høyere levealder enn hvite og afroamerikanere. Dette er ny kunnskap. Det er først fra 1997 at alle stater har ført opp etnisitet på dødssertifikatene, slik at det har vært mulig å undersøke forskjeller mellom de forskjellige folkegruppene.
Ut fra utdannelse og sosioøkonomisk status skulle man ventet at denne gruppen hadde samme dødelighet som afroamerikanere. Men det viser seg altså at de lever 2,5 år lengre enn hvite, og 7,7 år lengre enn svarte. (Det mangler statistikk for asiater.) Dessuten har de også lavere forbruk av helsetjenester og er mindre syke.

Forskerne klør seg i hodet og skjønner ingen ting. En teori er at latinerne har tette familiebånd, samtidig som de røyker og drikker mindre. En annen mulighet kan være at det er de friskeste som emigrerer, og at de reiser hjem igjen for å dø. Men foreløpig har man ikke nok data. Man vet heller ikke om det er forskjeller mellom forskjellige grupper, som innvandrere fra Cuba, Mexico og Bolivia. Samtidig er det interessant å finne ut mer, siden det kan fortelle noe om hva som gir god folkehelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s