Forvirrende klimadebatt – hvor var forskerne?

Jeg så med en viss spenning fram til den annonserte debatten mellom Carl I Hagen og Jens Stoltenberg på NRK 1 i kveld (28. oktober). Ikke fordi jeg ventet å få høre noe nytt, men fordi det er politikerne som i siste instans avgjør hva som skjer i klimaspørsmålet.

Nå ble det enda mindre informativt enn jeg hadde fryktet. Stort sett ble det en utveksling av påstander og snakking i munnen på hverandre. Det viktigste Stoltenberg sa, var hans kategoriske uttalelse om at det ikke kom til å bli noe resultat av klimatoppmøtet i Mexico i desember, men at det var håp om å kunne satse mer på å hindre avskoging. At Hagen til kjedsommelighet gjentok at det ikke kunne være noen menneskeskapt oppvarming siden det menneskeskapte utslippet bare utgjør 5% av det totale utslippet, viser bare at han ikke forstår noe av jordklodens energibalanse, men det er ingen overraskelse.

Mer overraskende var det at den eneste personen med naturvitenskapelig bakgrunn som ble sluppet til var klimaskeptikeren Ole Henrik Ellestad, som har sin faglige bakgrunn innenfor industriell kjemi og forskningsadministrasjon. Det var litt overraskende at programlederne ikke også hadde med noen med fagbakgrunn innen klimaforskning, når de først slapp til en person med professortittel. Da ville man kunnet arrestere hans påstand om at det ikke er noen korrelasjon mellom CO2 og global temperatur, noe som nå fikk stå uimotsagt. Her er det tvert imot en meget god korrelasjon, slik figuren nedenfor viser. Der er global temperatur i det enkelte år plottet som funksjon av CO2-konsentrasjonen samme år.

Globalt temperaturavvik versus CO2-innhold i lufta

Temperatursvingning

På ett punkt hadde Ellestad rett. Temperature svinger, og den mest tydelige svingetiden er ca 60 år. Men disse svingningene er overlagret den langsiktige temperaturøkningen som korrelerer med økningen i CO2, slik figuren nedenfor viser.

Temperaturavvik og CO2-konsentrasjon omregnet til temperatur ut fra den lineære sammenhengen som er vist i forrige figur

At ingen klimaforskere deltok i debatten var litt overraskende. Riktignok så  jeg at glimt av en fremstående klimaforsker i salen, men hvorfor ingen slapp til i debatten får programlederne svare på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s