Redusere risiko for brystkreft

En ny studie bekrefter at man KAN gjøre noe for å redusere sin egen risiko for brystkreft. Studien er publisert i Breast Cancer Research og omtalt i  Scientific American.

Det viktigste du kan gjøre er:

  • Hold deg  i form
  • Drikk lite alkohol
  • Ikke gå mye opp i vekt

Andre studier har vist gunstig effekt av en moderat diett (mye frukt og grønt). SÅ det er de generelle livsstilsrådene som gir utslag her også. Dette er ikke helt nytt, men all forskning må bekreftes flere ganger for at man skal kunne stole på det. Det at disse faktorene nok en gang viser seg å være viktige gjør at vi nå kan si med ganske stor sikkerhet at det spillser en rolle – på befolkningsnivå. Men har det noe å si for deg?

De har undersøkt kvinner etter overgangsalder og sett effekt både for de som ikke har brystkreft i familien og de som har det. De har derimog ikke sett på de med de sterkest arvelige brystkreftformene (BRCA1 og 2-mutasjoner).

SKal du legge om livsstil etter dette? Det er jo ikke mange dødsfall man sparer ved slik omlegging – så sjansen for at det gir utslag for deg er ikke så veldig stor i forhold til brystkreft. Dette er fordi brystkreft ikke primært er en livsstilssykdom. Disse livsstilsrådene har nok enda mer å si for andre sykdommer, som feks hjerte-kar og diabetes.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s