Den som venter på noe godt…

Pust godt ned i magen, for det er sant: Etter stadig restaurering, endelig åpner Colosseum i Roma dørene. Man kan besøke tre nye områder: Toppnivået, undergrunnen, på italiensk Ipogei, og inngang Libitinaria.

Det var på tide at man kunne få med seg hele underverket – Colosseum ble kåret én av verdens sju nye underverker i 2007-. Undergrunnen har ikke vært åpen i de siste 40 årene, og toppnivået er aldri vært åpent til publikum. Nå kommer snøen i Norge, og da kan man virkelig rømme fra kulda og unne seg en spesiell opplevelse.

Colosseum hadde nummererte plasser, fordelt etter rangen. Konstruksjonen av adganger/utganger var så godt egnet til formål, at den fremdeles brukes som prototype til sportsarenaer. Opp til 70.000 tilskuere kunne komme ut og inn i løpet av noen minutter. Toppetasjen var reservert de minst betydningsfulle tilskuere, nemlig kvinner.

Nede i ipogei jobbet hundrevis av menn for å holde underholdningsmaskineriet i gang. Det var mye å holde styr på: Scener, dyr, mennesker, lys og trommer, hester og sleder. De måtte jobbe så og si nakne fordi det var fryktelig varmt under bakken.

Inngang Libitinaria var egentlig en utgang, og ikke en spesielt hyggelig én: Den var reservert til å frakte ut de døde gladiatorene. Libitina var gudinne som beskyttet de som stelte de døde. Det sier seg selv at hun ikke var veldig populær blant de levende.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s