Venezia er borte om 50 år

Byen risikerer å være borte om 50 år, om man antar at vannet stiger mellom 40 og 120 cm pga av issmelting. Arktisk issmelting kan ha konsekvenser på byen som kan være mye mer dramatiske enn de høye vannstandene folk har blitt vant til. Når vinteren nærmer seg, er det faktisk mulig å høre krigsalarmer varsle «l’acqua alta» (høy vannstand eller flo) noen timer i forveien: Da blir det lagt frem vide planker på høye bein som gjør det mulig å komme seg rundt i byen i en slags midlertidig sti.

Grunnen for at det blir høyvann i Venezia er sammensatt: Lufttrykket er lavere enn normalt, det er fullmåne, vinden blåser fra Adriaterhavet mot landet. I tillegg blir mye av sand skylt vekk av understrømmen og hele byen senker litt hvert år.
Det jobbes iherdig for å unngå de katastrofale konsekvenser som vannstigning kan føre til. Mose (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) er en mobil tidevannssperrer som skal gjøre det mulig å beskytte byen fra flom:

MOSE bygger på prinsippet om oppdrift. I en betongkonstruksjon som er plassert på havbunnen i laguneåpningen mellom øyene utenfor Venezia, er det 79 tettpakkede, hule flomporter i stål. De er festet til fundamentet med et ledd. Når havet er stille ligger konstruksjonen rolig på bunnen, men dersom høyvann truer, presser komprimert luft vannet ut av de 20 meter brede og 5 meter tykke stålblokkene og presser dem opp i stående posisjon i løpet av 30 minutter. Den mobile tidevannssperren stenger lagunen for en springflo på inntil 3 meter. Den høyeste tidevannsbølgen som er målt var 1,94 meter. (Kilde: skipsrevyen.no)

Mens den offisielle løsningen Mose er under bygging – ferdig i 2014, og allerede kostet over 4.600 euro-, jobber man med alternative løsninger som skal forsterke effekten av tidevannssperrere.

Kan løsningen være skyskrapere?
Det har blitt foreslått av firmaet til den danske arkitekten Julien de Smedt i et futuristisk prosjekt som hat blitt presentert på den 12th International Architecture Exihibition ved Biennale i Venezia i år.
Meningene er delte, og det gjenstår å se om man er villig til å ødelegge den spesielle stemningen man opplever i Venezia ved å omringe hele byen med skyskrapere, men det er nå klart at slike futuristiske løsninger ikke oppleves så fjerne allikevel når worst case scenario blir lagt på bordet…

(Kilde: M. Zanolli)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s