Hvem har misforstått årets fredspris?

 

Liu Xiaobo i Torbjørn Jaglands hender
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

 

VG siterer en norsk professor, Arnulf Kolstad, som hevder at det ikke er vanskelig å finne en dissident i et land på 1,3 milliarder innbyggere. Nei, det er nok vanskeligere å finne en professor som kommer med meninger som Kolstads  i et lite land som vårt. Fredsprisen til menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo er «totalt misforstått», sier han, og han legger til at «det vil kineserne også tenke».

Som om 1,3 milliarder kinesere tenker samme tanke! Hadde de gjort det, ville det neppe vært nødvendig for myndighetene i landet å blacke ut CNN og BBCs reportasjer om fredsprisen, å stanse alle internet-søk på «Liu Xiaobo» og «Nobel-prisen», å sensurere bort alle blogg-innlegg om saken, samt å sensurere bort Dyade-bloggen og andre WordPress-blogger, Facebook, Twitter, YouTube mm. Og altså å dømme til 11 års fengsel en mann som var med å forfatte demokratioppropet Charter 08, som flere tusen kinesiske intellektuelle signerte.

Kolstad «har gjennom flere år interessert seg sterkt for kinesisk kultur,» heter det i VG. Det er sant, og det kan bevises gjennom hans ml-publikasjoner på 1970-tallet. Han har tidligere berømmet kinesernes vekt på viktige menneskeretter som sunn kost, god trim og familiefellesskap. Han er tydeligvis også blitt ekspert på kinesisk språk, for selv om jeg selv har arbeidet med kinesisk språkvitenskap i snart 30 år, er det første gang jeg støter på en påstand om at «i Kina har de ikke en gang et eget ord for meg».

Det er selvfølgelig helt legitimt å mene at en annen enn Liu Xiaobo burde fått prisen, og det er en god ting å være venn av Kina, men professorer bør ikke tillate seg å snakke tull i det offentlige, og når de gjør det, bør ikke norske media slå det opp.

Selv synes jeg valget av Liu Xiaobo var utmerket. Da han besøkte Universitetet i Oslo på slutten av 1980-tallet, var han en opprører, men da han deltok i studentdemonstrasjonene på Tiananmen-plassen i 1989, var han allerede en moden og moderende kraft. Fengselsoppholdet som fulgte, bidro nok til å bringe enda mer alvor inn i hans virksomhet. Charter 08 er et meget ansvarlig og konstruktivt dokument. Men det ga ham altså en dom på 11 ekstra år i fengsel.

13 kommentarer om “Hvem har misforstått årets fredspris?

 1. Denne Kolstad er jo en merkelig fyr. Frihet og demokrati kan jo ikke være hans område tydeligvis. Han kan kanskje ikke skille mellom kultur og ukultur og diktatur !

 2. bara en tidsfråg nu innan nobelkommiten tar fredspriset från normænnen, som tycks ha verkligt stora problem med att førvalta nobels testamente ><

 3. Norge bør ikke stå for fredsprisen,greit at de vil markere visse synspunkter men med Obama ifjor og nu Liu så har vi sporet totalt av ifra hva det handler om.Hverken Obama eller Liu har bidratt til noe som helst på fredfronten,skal det hete fredspris så må vi finne noen som står for fred.Obama er jo tvert imot og Liu…ja han er dissident men hva har det å gjøre med en fredspris?Vi har alvorlige problemer med å forvalte denne arven og bør snart frasi oss det før det blir direkte latterlig.

 4. «men professorer bør ikke tillate seg å snakke tull i det offentlige, og når de gjør det, bør ikke norske media slå det opp.»

  Nåvel – media kan vel ikke lastes – en professor vil vanligvis ikke ha krav på å beskyttes mot seg selv (selv om denne professoren synes å ha snakket i affekt…)

  Men jeg er fascinert av tanken om at sensur og mangel på demokrati skal være et kulturelt fenomen som bør vernes. Hvordan har da Taiwan klart å snu til demokrati og ytringsfrihet på noen få årtier? Det gir et slags håp – selv om det sikkert for Kolstad mer er et mareritt…

 5. Er det ikkje eit tankekors at når somme møter ytringar dei ikkje likar, så går dei laus på ytraren og ikkje på ytringa?
  Kolstad er «merkelig», «snakkar tull», er «fanatisk ml-professor» som kanskje? forsvarar massakren på Den himmelske freds plass.
  Står kan hende ikkje ytringsfridomen så sterkt i kongeriket som vi gjerne hevdar? Er vi kan hende litt «kinesiske» i hovudet og mislikar at andre ytrar seg i strid med det vi meiner?

  Eg berre spør?

 6. ingestrand: Kolstad har altså faktisk sagt at man på kinesisk ikke har noe ord for «meg». Det er tull av to grunner. Den ene grunnen er at kinesisk naturligvis har et slikt ord. Den andre grunnen er at hvorvidt et språk har et ord eller ikke tolkes som uttrykk for hele befolkningens mentalitet.

  Det må være lov å kalle tull for tull. Ytringsfriheten gir oss heldigvis dekning for å gjøre det. Men legg merke til at det er ytringen som jeg kritiserer, ikke i og for seg ytreren…

 7. «Er det ikkje eit tankekors at når somme møter ytringar dei ikkje likar, så går dei laus på ytraren og ikkje på ytringa?»
  Hæ? Men dette er da ytringsfrihet i praksis! Folk kan si hva de mener uten at det får konsekvenser. Kan da godt hende han forsvarer massakeren, han er sikkert pedofil også, har sett værre. Sånn er det å leve i ett fritt land: du kan si hva slags dritt du måtte ønske for prisen av å godta andres dritt.

 8. Jeg synes Ingestrand har et veldig godt poeng! Interessant at det eneste av professorens ytring som blir lagt merke til er hans påstand om at det ikke finnes et kinesisk ord for «meg» (man kan jo spørre om hvilket kinesisk språk han mener og om det bare er snakk om ordet «meg» eller også «jeg»). En altfor stor fokus på hvor «feil» han tar med akkurat denne påstanden ser her ut til å overskygge Arnulf Kolstad’s større poeng om kinesisk kulturell mentalitet og selvfølelse og vår vestlige trang til å dømme verden gjennom våre egne etnosentriske briller. Uansett hvordan man stiller seg til fredsprisen, Kina eller Kolstad synes jeg dette er en interessant oppfatning som fortjener å komme til uttrykk.

 9. Så javel ja, forrige år slikket vi ræva til USA og ga prisen til Obama som mener at krig er bra. Forholdene mellom Kina og Usa blir stadig dårligere. Så kommer Jagland og gir denne såkalte FREDSprisen til en som regnes som kriminell i Kina.
  Finn feilen.

 10. Når hele Nobel komitéen består av tidligere politikere så er det klart at verrden ser på utnevnelsen som Norsk utenrikspolitikk. Når de samme tidligere politikerne nå ser muligheten til å utøve storpolitikk, ja da blir det som dette. Hele Nobel komitéen bør da heller velges av folket og ikke Stortinget for det er vel demokrati som man ønsker andre å leve opp til. Jeg er helt enig med Professoren og jeg er ikke på m-l siden politisk, tvert imot. Problemet er at man må bo utenlands i mange år for å forstå andre kulturer og det burde være ett krav tydelig vis for å sitte i en slik komité. Når utgangspunktet er som galest, resultatet blir tidt originalest.

 11. Det er ikke bare uttalelsen om det manglende «meg» som er, med et vakkert ord, problematisk. Også forsøket på å fremstå som talsmann for «kineserne». Kinesiske myndigheter vil selvfølgelig støtte Kolstad, og sikkert mange «vanlige» kinesere også. Men som nevnt i innlegget hadde de ikke behøvd all denne sensuren om det hadde gjeldt det kinesiske folk som helhet. NBC News viser hvordan kinesiske bloggere og nett-kommentatorer av og til smyger seg forbi sensuren, ved å la være å nevne navn:

  One person wrote, «Good new, good news, Chinese! You know what I mean!» And on Douban.com, another popular Chinese Web portal, a user named «Chengcheng» simply posted links to reports on the win from the world’s major newspapers with Liu Xiaobo’s photo and wrote, «He’s in the headlines of all these media» without writing Liu’s name.
  His post was followed by comments from other users who didn’t mention Liu’s name, but pointed out the constant struggle with censorship. «Yeah he’s on headlines of English media, but not on Chinese ones,» one person wrote. Another wrote, «Last year everyone talked about Obama winning Nobel, this year…nothing.»

 12. Mellem 1986 og 2010 har jeg tilbragt mere end 5 år samlet i mange områder af Kina, størsteparten af tiden i mindre byer og i landområder. Formålet har været at forske om kinesisk samfund, og om hvordan mennesker i Kina lever og tænker. Jeg kan derfor med ganske stor sikkerhed slå fast, at vi blandt Kinas 1,3 mld mennesker finder et mindst lige så stort spænd af meninger og synspunkter som blandt Norges 5 millioner.

  Desværre har der blandt flere kommentatorer i medierne været en tendens til at trække den konklusion at ‘kineserne’ (dvs 1,3 milliard af verdens befolkning) vil blive rasende. Det vil mange blive. Men mange andre vil opleve det som en stor opmuntring til at arbejde videre med fredelige midler for at styrke menneskerettigheder. Dette gælder ikke mindst de 16.000 kinesere som har underskrevet Charter 08.

  Nobel-komitéen knytter sin forståelse af arbejde for fred meget tæt sammen med arbejde for menneskerettigheder med fredelige midler. Udfra den forståelse er Liu Xiaobo en oplagt vinder af prisen, og der mange andre i Kina som arbejder for samme sag.

  Mette Halskov Hansen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s