Krig med 600 000 døde

En av de blodigste og mest meningsløse krigene som har vært utkjempet, bortsett fra de to verdenskrigene, må være den amerikanske borgerkrigen. (1861-65). Jeg er akkurat på en rundtur i den østlige delen av USA, og benytter til dels anledningen til å se igjen steder som jeg besøkte for snart 30 år siden. Ett av de stedene er Fredericksburg i Virginia.
På denne minnekirkegården ved Fredericksburg ligger 15 000 nordstatssoldater begravd

Her sendte nordstatsgeneralen Ambrose Burnside 13. desember 1862 sine tropper over åpent terreng mot en tallmessig underlegen sørstatsstyrke under general Robert E. Lee. Sørstatstroppene hadde imidlertid fordelen av en naturlig skyttergrav i form av en lavtliggende vei forsterket med steinmur (The Sunken Road), og høytliggende terreng.

Før general Burnside, som selv holdt seg på trygg avstand fra slaget, ga opp, var 12000 nordstatssoldater døde. Totalt døde 600 000 soldater under denne krigen, 2/3 riktignok av sykdommer.

Det er nesten overraskende at amerikanerne i løpet av kort tid etter en slik krig har klart å bygge en samlet nasjon. Og general Lee fikk en karrière som en høyt respektert universitetspresident. General Burnsides ettermæle er først og fremst knyttet til den amerikanske betegnelsen på kinnskjegg (”sideburns” – altså Burnside baklengs).

Her, i ”The Sunken Road”, hadde sørstatssoldatene en naturlig skyttergrav
Kanonstillingene hadde fritt skuddfelt mot angriperne nordfra

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s