Hele landet som tilskuere

I romanserien Min kamp omtaler Karl Ove Knausgård sin skilsmisse og sin exkone med fullt navn. Hun er journalist og får svare med å lage en radiodokumentar i NRK P2. Det hun liker dårligst, er at forfatteren gjør offentlig kunst av det hun hadde fortalt ytterst få før det kom på trykk: at hun var utro før skilsmissen. Hun synes også det er belastende at hun blir fremstilt som den forlatte. Som om det var han som gikk.

Alt dette høres nokså normalt ut. Om denne saken ville noen sikkert sagt noe glupt om det stadig mer utviskede skille mellom offentlig og privat. Noen ville sikkert påpekt et usedvanlig narsissistisk forfatterprosjekt. Men hvorfor i all verden må vi gjøres til tittere i denne skilsmissen? Det finnes bedre måter å snakke sammen på enn å ta hele landet som tilskuere. Knausgård har vist seg ustoppelig. Men ifølgte radiodokumentaren ga han sin exkone tilbud om både å kutte henne ut av fortellingen og gi henne et annet navn. Noe hun åpenbart avslo.

Milan Kundera har skrevet en roman om hvordan vi alle fristes av udødeligheten.

Reklamer

7 kommentarer om “Hele landet som tilskuere

  1. Knausgård er etter min oppfatning en ynkelig brønnpisser, hvis litterære kvaliteter er sterkt opphausset.

  2. Hun avslo redigering og anonymisering. Hun avslo ikke å bli skrevet totalt ut. Innlegget her spekulerer i hvorfor da hun fikk tilbud om dette. Hun ble dessuten oppfordret av sin eksmann å ikke lese manus til nummer 2, men hun har aldri blitt nektet å lese det. Det blir litt feil det kjøret hun holder på med nå etter min formening.

  3. Det at hun ble frarådet å lese manus høres merkelig ut – hun må jo uansett forholde seg til innholdet når boken kommer. Anonymisering hjelper relativt lite i en historie som Knausgårds ihvertfall hvis man har vært gift med ham. Et ekteskap er en offentlig avtale.

  4. @Katarina: Hun ble tilbudt og skrives helt ut, ikke bare anonymisering. Hvorfor velger hun ikke dette?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s