Teateranbefaling: Next to normal

Du bør se rockemusikalen Next to normal på Det norske teatret hvis du har sjansen. Det er ikke vanskelig å være enig med Mona Levin i hennes overstrømmende anmeldelse. Poetisk om smerte, smerten av psykose i en familie. Moren Diana (Heidi Gjermundsen Broch, alene verdt besøket) har diagnosen bipolar lidelse, manisk depressiv. Handlingen er egentlig nokså beskjeden. Vi følger Diana gjennom elektrosjokk, og datteren Natalie (Charlotte Frogner) sliter med sin psykologiske arv spilt ut mot en kjæreste (Thomas Bye) som ikke slipper henne. Diana og hennes mann Dan (Jon Bleiklie Devik) mistet en 11 måneder gammel sønn – noe som trolig utløste psykosen. Diana kan ikke slippe ham. I hennes indre verden lever han fortsatt (Frank Kjosås).

Det er formen – musikken og sangtekstene – som gjør forestillingen så emosjonell. Og humoren fjerner den fra det sentimentale. Mange ettertanker melder seg. Den sterkeste er kanskje det rene, verdige ved Svein Sturla Hungnes’ oppsetning. Scenografien (Even Børsum) er effektiv, men forunderlig kald og nesten steril. På en måte stemmer det, for Next to normal viser ikke det uverdige, det nedverdigende og grisete i psykosen. Handlinger som er groteske i sitt livsfarlige svarte mørke. Datteren sliter fordi hun ikke er sett av moren. Forståelig, men barn av langt mer stabile foreldre kan ha samme følelse. Bare i en ørliten linje i en sangtekst aner vi de skremmende avgrunnene hun har møtt  i morens adferd.  

 Det er pensiden av psykosen vi møter. Kanskje er det derfor den får så stor overføringsverdi.

Jeg tror nok mange blant publikum vil se seg selv og sin egen familie. Det er jo gjerne slik at vi rives og slites i stykker av dem vi står nærmest, og dem som vi elsker aller mest

sier Heidi Gjermundsen Broch i et intervju. Det kan være greit å minne om hvilke krefter vi står overfor. Man kan mene mangt om medisinering og behandling av slike sinnslidelser, men det er ikke så allverdens mange generasjoner siden vi mestret slikt ved å tjore dem på båsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s