Hvem fester og hvem blør over e-boka?

Debatten om e-boka er endelig godt i gang i Norge. Eirik Newts forfatterblogg er et godt sted å få oversikten (godt nivå på samtalen i kommentarfeltet). Han refererer blant andre Torgrim Eggen:

I nettopris-utregningen ligger en bokhandlerrabatt på 30 prosent, da bransjen ser for seg at bokhandelen skal spille en rolle i ebok-markedet. Hvem tror egentlig på dette? Og hvem ser logikken i at bokhandelen — hvilken sammensetning den enn måtte ha — skal ha over 30 øre av bokkrona (50 prosent mer enn forfatteren) for et arbeid leseren kommer til å gjøre? For å resirkulere et eksempel, på hvilken måte blir reisebyrået tilgodesett når jeg booker flybilletten min hos Norwegian selv? Avtalen speiler det forhold at forlagene de siste åra har brukt milliarder på å kjøpe seg opp i bokhandelen. Dette var muligens ikke så veloverveid, når man ser hvilken vei markedet utvikler seg.

Reklamer

En kommentar om “Hvem fester og hvem blør over e-boka?

  1. Det er vel skrevet om oppkjøpsstrategien her før; problemet for forleggerene er at eksmplet med f eks Waterstones og B&N viser at bokhandlerkjedene for en 3-5 år siden fikk enorm markedsmakt i sentrale markeder som UK og US. De kunne ta (og tar) betalt for å stille ut bøker i vinduer, legge dem på bord.. så de fungerte som portner for alle forlagenes lanseringer. Det er ikke vanskelig å forstå at det skremmer mange til å legge milliarder ned i bokhandlerkjedene for å kontrollere det leddet. Men nå oppdager de at strategien kom noen år for sent.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s