Treholt – spion eller offer?

Da Arne Trebolt ble arrestert av politiinspektør Ørnulf Tofte 20 januar 1984 var punktum tilsynelatende satt for overvåkingstjenestens bevisinnsamling i saken. Nå er det jo sådd tvil om det.
 
Da saken nå dukket opp igjen fra glemselen kom jeg til å tenke på en bok jeg for en del år siden plukket opp på et boksalg. Boken heter «Spaneren» (Gyldendal 1987) og er nevnte Ørnulf Toftes selvbiografi og beskrivelse av hans arbeid i overvåkingstjenesten (som det ble kalt den gangen) fra 1948 av.
Jeg har fremdeles boken, og husket at den hadde et kapittel om Treholt-saken, så jeg fant den frem og begynte å lese det som sto der. Det var en interessant beskrivelse av Treholts gjøren og laden etter at han kom i overvåkingens søkelys. Tre sider er viet Treholts 7. sans, som ble funnet under FBI’s ransakinger av Treholts leilighet i New York i 1982. Jeg finleste kapitlet for å se hva som sto om pengekufferten, som angivelig ble fotografert i 1983. Men det er ikke nevnt av Tofte. Nå kan det selvfølgelig være en god grunn til at Tofte ikke nevner det, men tatt i betraktning omtalen Treholts 7. sans er det litt pussig at et annet sentralt bevis som ble lagt fram i retten ikke omtales.

Jeg skal ikke trekke dette lenger. Det skal i alle fall være interessant å se hvordan dette utvikler seg videre. Det ville være ganske alvorlig om det faktisk ble lagt fram et fabrikkert bevis i retten. En annen sak er at det kan virke som Treholt oppførte seg som en spion, og da er det ikke overraskende at han ble gransket. Noe annet ville vært en alvorlig tjenesteforsømmelse av de som har ansvaret for rikets sikkerhet, Men var hans oppførsel var så graverende at han fortjente en dom på 20 års fengsel?

Reklamer

5 kommentarer om “Treholt – spion eller offer?

 1. Når to stk har sagt at de har jukset med bevis,så har de nok det.En kan lure på motivet?Hvordan var i tilfelle kodene i overvåkingstjenesten på den tiden.dette er jo ikke noe bedre enn deres verste motstandere.Jeg tipper på en kjempeerstatning og nesten renvasking av Treholt.Antagelig snakker de nå fordi det er strafferettslig foreldet.Huff!

 2. Til Arbeiderpartiet.
  Dette virker jo helt fint. All oppmerksomhet rundt korupsjons skandalene i regjeringen er som blåst vekk fra media.

 3. I den digitale tidsalder er medias hukommelse i beste fall noen timer. Da det bare fantes papiraviser var i alle fall hukommelsen på et døgn.

 4. Du stiller i overskriften spørsmålet om Treholt var spion eller offer. Det er ingen tvil om at han var spion. Jeg fulgte rettssaken mot Treholt svært nøye og leste hele dommen da den offentlige delen av den ble publisert. Da saken ble forsøkt tatt opp igjen, ble plutselig «pengebeviset» sentralt. Det var imidlertid ikke det som felte ham. Det er hevet over tvil at han spionerte for Saddam Husseins Irak og Sovjetunionen. Han er ingen forfulgt uskyldighet, og det har han også innrømmet selv.
  Når det er sagt, er det selvsagt betenkelig om PST har gått til bevisfabrikering. Det er ikke en rettsstat verdig. Lund-kommisjonen avla sin innstilling flere år etter Treholt-dommen. Ketil Lund uttalte til NRK for noen dager siden at han ikke var overrasket over at slike metoder eventuelt har forekommet. Dette bør absolutt undersøkes nærmere, men jeg vet ikke om gjenopptakelseskommisjonen er den som bør gjøre det.

 5. Jeg er heller ikke særlig i tvil om at var spion. Da jeg brukte ordet offer i overskriften var det fordi det kan virke som noen forsøker å fremstille ham som det.

  Men det er opplagt at når en person med tilgang på sensitiv informasjon av interesse for en fremmd stat begynner å omgås representanter for den statens etterretningstjeneste på en fordekt måte, så har han allerede gått langt over grensen for det som er tillatelig. Spørsmålet blir vel heller om pengebeviset førte til at han fikk en strengere straff enn han ville fått uten dette beviset. Men om han hadde fått 18 år i stedet for 20 er vel ikke så interessant. Han ble jo benådet lenge før straffen var ferdigsonet uansett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s