Umulig scoring oppklart

Under en kamp mellom Brasil og Frankrike 3 juni 1997 skulle den Brasilianske spilleren Roberto Carlos ta et frispark fra 35 meters hold. Ballen fikk retning så  langt til høyre for målet at den franske målvakten ikke en gang forsøkte å plassere seg for å ta den. Men midtveis svingte ballen brått ned og til venstre og gikk i mål bak den forbløffede målvakten som bare kunne se langt etter ballen.

Hvordan kunne dette skje?
Nå har franske forskere studert hvordan en kule beveger seg i en væske og funnet forklaringen. Den heter Magnus-effekten, og ble først beskrevet av Isaac Newton som hadde observert tennisspillere.
De franske forskerne gjorde modellforsøk med små baller som beveget seg gjennom vann mens de spant rundt, og klarte å gjenskape banen til ballen Carlos sparket, og har beskrevet eksperimentene her. Grunnen til at ballen i det aktuelle tilfellet fikk den banen den fikk, var at hastigheten for det første var ekstremt høy, 130 km/h, at avstanden var så stor at Magnus-effekten fikk tid til å virke, og at ballen hadde fått riktig spinn. Selv uventede hendelser i fotball kan ha en vitenskapelig forklaring. Og så kan det jo bli interessant om vi får se noe lignende i kveldens kamp mellom Portugal og Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s