Kjerringrokk på 90

Berit Østbye har utgitt ny samling av haiku-dikt: «Kjerringrokk«. Hun er 90 år, ga ut sin første roman da hun var 50 og sin første lyrikksamling året etter.  Hun har vært med på retretter i Acem så lenge jeg kan huske, og hun er påmeldt kommunikasjonskurs som starter i slutten av måneden. Det er lite ved hennes energinivå som minner om høy alder.

Men alderen har gjort henne mer tenksom, så tenksom som man kan bli innenfor tre-linjede sansenære zen-dikt. Mange av diktene speiler vissheten om at livet vil ta slutt en dag: «Ute av tiden / tilbake i jorden / så mye usagt». «Fra fødsel / til død / én lang bevegelse». «Stadig underveis / ingen vet / når slusen stenges».

Men det er også andre temaer. Livsvisdom: «Stiene innover / du aldri gikk / ligger der ennå». Sansninger: «I tett skog / henger tiden / og venter». Paradokser: «Også sneglen / tar sine raske / beslutninger». Overraskelser: «Halvveis i trappen / så stille / alt er blitt».

En diktsamling sier naturligvis ikke alt om dikteren. Men det er lett å ønske at ens egen alderdom vil bli like full av våken energi og ettertenksomhet som hennes. «Kjerringrokk» gir i hvert fall en smak på et liv som virker verdt å leve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s