I dag skyter vi alle postbudene

Amerikanerne har trukket de siste kampstyrkene ut av Irak etter sju års krig. Hva skjer nå? Hvor mye drap og vold følger? Ingen ting er nytt. Det var et sjokk å se DVD´en The Algerian War, og den anbefales for enhver som vil få perspektiv på historien. Franskmennene styrte Algerie i over 130 år. I 1954 begynte frigjøringskrigen. Med en metodisk brutalitet som overgår det sunnier, shiaer og amerikanere gjør med hverandre i Irak.

Krigen i Algerie var direkte årsak til at Charles de Gaulle kom til makten i 1958. Han lovet å bevare et fransk Algerie, men snudde og gikk in for algirsk selvstendighet. Den franske hæren i Algerie – 500 000 mann –  truet med statskupp. Det ble avverget. Franske generaler dannet deretter den hemmelige organisasjonen OAS, som for alvor innførte helvete i Algerie. De ødela sykehus og skoler. De hadde yrkesdager – en dag skjøt de alle postbudene, neste dag alle hushjelpene. Europeere gjorde det umulig for europeere å bli boende i Algerie. Over en million forlot landet. Og en million algirere døde i krigen.

Hvis Algeries historie etter frigjøringen er modell, går Irak tøffe tider i møte. Bare i årene 1992 til 2000 døde over 150 000 algirere i borgerkrig og vold. Ingen ting er nytt.

5 kommentarer om “I dag skyter vi alle postbudene

  1. Det er tydeligvis det alle ønsker og som pr i dag er politisk korrekt, og alle som har bestemt dette blir hyllet for det.

  2. Jeg har selv sett filmen, og kan også anbefale den på det sterkeste, men jeg skjønner ikke helt hvor du vil med dette innlegget. Den algeriske frigjøringen er én av hundrevis av frigjøringer, alle med sine særpreg. Vi frigjorde oss selv fra en okkupasjonsmakt, noe som gikk veldig bra. Algeries historie er da også svært forskjellig fra Iraks.

    Den algeriske «modellen» er en av de mer dystre modellene historien kan vise til. Det blir for enkelt å si at «ingen ting er nytt». Jeg tror heller ikke du forventer at amerikanske generaler skal ødelegge sykehus og skoler og skyte alle postbudene i Irak? Måten de internasjonale styrkene trekker seg ut av landet har selvfølgelig veldig mye å si for hvordan situasjonen utvikler seg videre. Den algeriske frigjøringskrigen skapte hat for generasjoner, men sårene leges sakte, men sikkert, og situasjonen nå ser lovende ut.

    Den amerikansk-ledede okkupasjonen av Irak har nok også skapt sine sår, men jeg tror vi kan håpe på at de vil leges langt raskere. Vi må heller ikke glemme at mange irakere var svært misfornøyde med Hussein, og ser på invasjonen som noe med både positive og negative sider.

  3. Dan Heggø – du har selvfølgelig rett. Algerie og Irak er vidt forskjellig. Hadde amerikanerne drevet samme råskap i Irak som franskmennene gjorde i Algerie, ville de vært most i internasjonal opinion. Det ufattelige er at verdensopinionen lot franskmennene gjøre det de gjorde. Det kan være en snill tanke å anta at en stadig mektigere og teknologisk avansert presse også har en humaniserende effekt.

  4. Jeg ser på en måte Vietnamkrigen som et vendepunkt, der det for første gang blir rimelig å snakke om en «verdensopinion» (historiekyndige får korrigere meg). Jeg tror du har helt rett i at mediene har en humaniserende effekt, ikke minst fordi det gir konflikter et menneskelig ansikt. Frigjøringskrigen i Algerie var nok for de fleste noe fjernt, noe som skjedde langt borte. Mange forstod sikkert heller ikke hvorfor algeriske «terrorister» ville frigjøre seg fra Frankrike. Etter 130 år var det kanskje også like naturlig at Algerie var fransk som at Hawai er amerikansk (her får historiekyndige igjen korrigere meg). Og uten hjemlige opinioner var det neppe naturlig for andre lands statsledere (spesielt i land som selv var tidligere kolonimakter) å blande seg i Frankrikes anliggender. Vi får glede oss over at dette er historie. Men menneskets vesen er det samme, så det er viktig at vi lærer av historien, og ikke f.eks. forventer at soldaters moralske integritet skal overleve i krigssituasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s