The Sorrows of an American

Når psykoterapeuter beskriver sine terapier offentlig, anonymiserer de pasientene ved å skifte kjønn og andre egenskaper. Norskamerikaneren Siri Hustvedt anonymiserer ikke sin far, hvis virkelige dagbok siteres i lange strekk gjennom hele romanen. Men at hovedpersonen er dagbokskribentens sønn og ikke datter, og at han er psykoanalytiker og ikke forfatter, er kanskje en måte hun skaper overdreven avstand til sitt eget liv?

For mens en av romanens bifigurer ved å kle seg ut som kvinne ikke bare blir i stand til å spionere på andre, men også finner hjem til en del av seg selv, er det som om bokens mannlige hovedperson ikke makter å bringe oss nærmere sannheten om det som rører seg i ham – eller i oss.

Romanen levner ingen tvil om at forfatteren er uhyre intelligent og kunnskapsrik – bare listen over psykiatere som takkes for hjelp under skrivingen er imponerende! Boken er dessuten velkomponert og velskrevet og inneholder både følelsesmessige temaer og spenningsmomenter nok til at vi nødig legger den fra oss.

Men tross all selvanalyse og personlig dramatikk er det som hovedpersonen Erik forblir litt utvendig, som et skall uten innhold. At han ofte forstår sine pasienter og  venner bedre enn han forstår seg selv, gjør forfatteren til et tema. Men det som forstyrrer oss som lesere, er at heller ikke vi egentlig kommer særlig langt innunder huden på ham i løpet av romanen. Fordi han er en altfor anonymisert Siri?

Hans rival ydmyker ham med å insinuere at han er for tam. Slik sett inngår han i moderne litteraturs interesse for litt svake og forvirrede menn. Han er snill, men vi blir aldri veldig glad i ham. Han er tydelig redd for sider ved seg selv han ikke kjenner. Men er forfatteren også litt for redd for det som kunne true med å bryte ned hennes velkomponerte roman?

Boken kom på engelsk i forfjor og på norsk i fjor, under tittelen Når du ser meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s