Ekstremvær og klima

For en snau måned siden hadde jeg et innlegg her på Dyadebloggen om værforandringer som følge av global oppvarming og det økte energi-innholdet i luft og hav. Jeg avsluttet innlegget med:

Kan det tenkes at både den nylige flommen i Mellomeuropa, varmebølgen nylig, og kuldeperioden i vinter bare er en forsmak på hva vi kan vente oss. Og kan vi vente oss mer ekstremt regn og torden, flom og ras utover sommeren? Kanskje det siste stormværet bare er en begynnelse.

Vi slapp å vente lenge. Ekstremværet har fortsatt, og tatt seg opp, Med varme- og tørkebølger i Russland, flom i Pakistan, ekstrem kulde i Sør-Amerika og ny flom i Tyskland, Polen og Tsjekkia. Og i Russland har dette ført til uregjerlige skog- og torvbranner, som til og med har resultert i uakseptable nivåer av karbonmonoksid i store deler av Russland, inkludert Moskva.

Nå er det selvfølgelig ikke noe «bevis» for at global oppvarming er årsak til dette. Men når det ut fra den kunnskap man har om atmosfærens og havets fysikk er ventet at det vil bli større utslag i været og mer urolige forhold – og det faktisk blir det – er det lett å tenke seg at det kan være en sammenheng.  Og som temperaturkartet under viser, er temperaturutslagene store, med temperaturer opp til 10-12 grader over normalen noen steder, og tilsvarende under normalen andre steder.

Dette var temperaturene over Europa og Asia 20 juli. Kartet viser avvik fra normaltemperaturen (Kilde: NASA)

Mer i vente

Orkansesongen nærmer seg. Orkanene dannes utenfor kysten av Afrika og samler opp energi fra Atlanterhavet mens de beveger seg mot Karibia. Og i år er dette havet unormalt varmt, noe som kan bety at stormene blir uvanlig kraftige.

Vi får se hva som skjer neste år, men det er flere ting som tyder på at vi går stormfulle tider i møte. I verste fall kan det bety at klodens klima allerede har passert et vippepunkt, hvor klimaforandringene fortsetter av seg selv, selv om det skulle lykkes å komme fram til en klimaavtale. I alle fall var den globale gjennomsnittstemperaturen i juni den høyeste som har vært registrert. Og i denne sammenheng blir problemet med noen få tusen øyboere i Stillehavet som får sine hjem oversvømt i løpet av hundre år som en bagatell å regne sammenlignet med millioner av pakistanere som ikke bare blir vasket vekk av elvene på et øyeblikk, men som også dør av massive utbrudd av sykdommer på grunn av forurenset drikkevann. Eller beboere sør for Sahara som først får avlingene ødelagt av tørke, og deretter matjorda vasket vekk av styrtregn og flom.

Det kan bety at framtidige klimaforhandlinger ikke kommer til å dreie seg så mye om kutt av utslipp, som hvordan man skal bøte på skadene, og kanskje også gjøre kunstige tiltak for å styre klodens klima, slik som å sende enorme mengder svovel opp i stratosfæren for å danne dråper av svovelsyre som kan reflektere sollyset før de faller ned igjen som sur nedbør. Og kostnadene vil bli enormt mye større enn om det var satt inn tiltak i tide.

9 kommentarer om “Ekstremvær og klima

 1. I verste fall kan det bli resultatet. Minner meg om en vitsetegning av jordkloden og planeten Saturn, der Saturn sier:
  Du ser ikke helt bra ut. Er du syk?
  Jorden: Jeg har fått Homo Sapiens

 2. Er du syk? Du er en større trussel for kloden enn all slags uvær. Mennesket har INGEN påvirkning på klimaet, det er den største politiske bløffen i menneskehetens historie. Klimaforandringene har ALLTID styrt seg selv og vil ALLTID gjøre det. Å tro seg sette en propp i dette systemet er i beste fall naivt.

  » I verste fall kan det bety at klodens klima allerede har passert et vippepunkt, hvor klimaforandringene fortsetter av seg selv, selv om det skulle lykkes å komme fram til en klimaavtale.» «kanskje også gjøre kunstige tiltak for å styre klodens klima, slik som å sende enorme mengder svovel opp i stratosfæren»

 3. Ja, heftigere skogbranner i en del områder er akkurat hva man skal forvente som følge av klimaendringer. Se IPCCs siste rapport.

 4. Hva med den ekstreme kuldebølgen i Søramerika som klimaalarmistene helst ikke vil snakke om. Flom, hetebølge, tørke, kulde etc. er VÆR. Det kommer av store temperaturforskjeller mellom kald og varm luft. Legg merke til dette været alltid er det verste på 100 år, det er ikke noe nytt. Kuldebølgen over Europa sist vinter ble omtalt som vær, når det er hetebølger er det klima. Det er bare IPCC som tror det er enighet om klimasystemene.

 5. Det er riktig at dette er vær. Klima består av fordeling av vær, dvs gjennomsnittsverdier og variasjon rundt dette. Siste år er det varmeste som noen gang er målt, altså til tross for at det enkelte steder har vært kaldere enn normalt. I et varmere klima er det forventet at kraftige skogbranner og flommer skal opptre oftere. At vi i det hittil varmeste året siden målingene starter har hatt begge disse ekstreme hendelsene kan selvfølgelig være en tilfeldighet. Men det kan også leses som skriften på veggen: Vi er inne på en farlig vei. Snu nå, før det er for sent!

 6. Klima og vær er to forskjjellige ting og må ikke forveksles. Det ene er ikke avhenfig av det andre. Ja, vi er inne på en farlig vei, den farligste er at det er for mange av oss og klodens ressurser brukes i et altfor stort tempo, vi må finne ny energi og spare på den vi har.Vi forurenser land luft, og hav. Kloderns ressurser er også ujevnt fordelt, få har alt, de fleste har ingenting. Det er opplagt at politikerene vil gjøre noe med dette, det er bra. Problemet er bare at menneskelig CO2 utslipp er utpekt som syndebukk og melkeku, utover å generer penger gir «klimaarbeidet» ingenting tilbake til hverken klima eller vær som lovet, desverre. Dette begynner så smått å gå opp for de fleste, derfor er det umulig å få til klimaavtaler både på globalt og nasjonalt nivå. IPCC slår sprekker og har null troverdighet, den politikken har spilt falitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s