Strålende villgris

Har du geigerteller? (Kilde: stock,xcng)

Odd Haug fra Rakkestad skjøt en kjempestor villsvinråne i Sverige. Det interessante er nå om noen har målt hvor radioaktiv den er. I Tyskland,  hvor villsvin er blitt en stadig større plage, og både har angrepet mennesker og stoppet trafikken, ble det i 2008/2009-sesongen skutt nesten 650 000 villsvin.

Imidlertid viser det seg at de også er radioaktive. Det er en etterlevning av Tsjernobyl-ulykken for snart 25 år siden. Det ble i 2009 betalt ut €425,000 i kompensasjon til jegere som ikke kunne selge svinekjøttet til forbruk fordi det inneholdt mer radioaktiv cesium-137 enn den tillatte grensen på 600 becquerel pr kg. I enkelte områder nær den tsjekkiske grensen var svinene mer enn ti ganger så radioaktive som denne grenseverdien.

En grunn til at villsvin blir særlig radioaktive er deres diett med mye sopp. Og sopp er en god oppsamler av radioaktivitet, siden den lever i symbiose med planter og trær, og er ett trinn høyere på næringskjeden. Trøsten får være at cesium-137 har en halveringstid på 30 år. Så om en 50 års tid burde nivået ha blitt så lavt at flesteparten av svinene kan spises. Så spørs det om noen har med geigerteller på villsvinjakt i Sverige.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s