Glem motediettene – spis som afrikanerne

Fedme, allergier og betennelsestilstander i tarmene øker, særlig i industrilandene – i mindre grad i mer «primitive» samfunn. Hva kommer det av? Forskere har lurt på om det kunne ha noe å gjøre med de milliarder av bakterier vi alle har i tarmen vår.
Når maten vi spiser har passert tynntarmen og kommer til tykktarmen blir den videre fordøyd av bakteriene der. Og noen bakterier liker hamburgere og Cola, mens andre foretrekker grovbrød og bønner. Derfor er det ikke urimelig å anta at bakteriefloraen gjenspeiler kostholdet

En gruppe forskere i Firenze i Italia bestemte seg for å se nærmere på dette. De sammenlignet avføringsprøver fra friske barn i en landsby i Burkina Faso med prøver fra friske italienske barn. De afrikanske barna hadde en diett med mye fiber og planter, og lite fett. De italienske hadde en typisk vestlig diett med lite fiber og mye animalsk protein, sukker, stivelse og fett.

Forskerne fant at de afrikanske barna hadde en bakteriesammensetning som andre studier har vist var typisk for slanke personer, mens de italienske hadde en sammensetning som er mer typisk for overvektige. Videre var det bare de afrikanske barna som hadde en bakterietype som er eksperter på å bryte ned fiber og produsere en gunstig fettype, som både gir mye energi og beskytter mot tarminfeksjoner. Dette kan forklare hvorfor slike infeksjoner er nesten ukjente i afrikanske samfunn som spiser mye fiber. En mer variert bakterieflora ser også ut til å moderere immunsystemets reaksjon på harmløse molekyler, og på den måte føre til færre tilfeller av allergier.

Et interessant eksperiment her ville være å ta to grupper personer fra de to kulturene og la dem bytte dietter med hverandre en periode, og se om dette ville føre til forandringer i tarmbakteriene.

2 kommentarer om “Glem motediettene – spis som afrikanerne

  1. Veldig interessant! Men kunne man ikke også undersøke to grupperinger i vestlig kultur hvor den ene gruppen hadde et vegetarisk kosthold og den andre et tradisjonelt kosthold med animalsk fett og ditto matvarer for å se om et vestlig vegetar-kosthold ga (tilnærmet) samme effekt som i din arikkel her?
    Det er jo ikke sikkert det er nødvendig å gå over bekken etter vann bare man har en ide om hva man skal se etter -eller?

  2. Ja, og nå har man jo gjort en undersøkelse og fått litt peiling på at det kunne være interessant. Det er jo gjort en mange undersøkelser som tyder på at et variert vegetarisk kosthold er helsemessig gunstig, men jeg har ikke sett på noen som har undersøkt bakteriefloraen. Jeg melder meg frivillig til å levere en prøve hvis noen skulle ønske å forske på dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s