Norske bokpriser

Det har blitt stor interesse for Cormac McCarthy´s forfatterskap i Norge de siste årene, ikke minst etter filmatiseringene av No Country for Old Men (Oscar i 2008), Veien og All The Pretty Horses (filmatisert med Matt Damon og Penelope Cruz i hovedrollene). Gyldendal har nå gitt ut boken Blodmeridianen, oversatt av Knut Ofstad (som har fått atskilig skryt). Boken er uvanlig voldelig, og uvanlig god, og handler om en bestialsk bande som lever av å massakrere  indianere i de amerikansk-meksikanske grenseområdene rundt 1850.

Så dette burde man kanskje lese. Jeg slår opp på Bokkilden, hvor boken selges for kr  332 i hardback. Det synes jeg er litt drøyt, og slår opp på play.com, hvor jeg får boken (på engelsk, i paperback) for Euro 7.99, eller ca 64 NKr, porto inkludert.

Boken på norsk er altså mer enn 5 ganger så dyr.

Hvorfor så vanvittige prisforskjeller, paperback eller ikke?  Det norske bokmarked er ekstremt lukket og beskyttet, og det hjelpes av at flertallet nordmenn nok foretrekker å lese norsk fremfor engelsk. Oppå dette er bokbransjen fritatt for moms, dette utgjør ca 1,5 milliarder i året for bransjen. Kun landbruket har skaffet seg større sugerør inn i statskassen. Hvis du går inn i forlaget Gyldendals nye hovedkvarter (eller palass, ettersom du ser det) får du et inntrykk av at norske forlag er ekstremt priviligert og beskyttet. Her har man ikke spart på noe. I tillegg har forlagene i de senere år tjent fantastisk bra på skolebøker. Men så lenge oljepengene varer, vil vel privilegiene bestå.

4 kommentarer om “Norske bokpriser

 1. Jeg tror prisnivået og spesialbehandlingen i Norge har med å gjøre at vi er en svært liten språkgruppe. Det er ikke vanskelig å holde lav pris på en bok hvis du forventer å selge 100 000 av den. Noe annet er hvis du selger 400 eksemplarer.

  Så kan man argumentere med at bøker som selger 400 eksemplarer ikke fortjener å bli utgitt og at man heller skal la markedskreftene råde.

  Det samme argumentet kan man ha overfor NRK – la statskanalene reklamefinansieres og gjøre sin programmering deretter. Tenk hvilken lettelse det hadde vært å slippe kringkastningsavgiften – som utgjør mer enn det bokbransjen tusker til seg i løpet av et år.

  Slik jeg ser det kan vi fint greie oss uten norsk litteratur og reklamefritt fjernsyn og radio. Men Norge ville ha blitt et tristere sted – med langt mindre mangfold og langt dårligere kvalitet på de kulturproduktene som fremstilles.

  Å argumentere at man skal gå inn i Gyldendals nybygg for å se hvor fett det er i bokbransjen blir litt baklengs for meg.

  Faktum er at for hver gang noen finner på kloke måter å tyne bokbransjen på, går det utover forfatterne. Sist skjedde det under regjeringen Bondevik, der fornyingsminister Viktor Nordmann skulle vise muskler og drive med kartellbusting overfor en liten og marginal bransje. Resultatet var enkelt: Salget av smalere norsk litteratur stupte, krim og internasjonale bestselgere tok over markedsandelene.

  Kanskje er norske bøker priset for høyt. Kanskje er NRK-lisensen for høy. Men jeg tror likevel det er viktig å demme opp det litt åpenbare raseriet overfor de kulturelle impulsene som ikke automatisk ivaretas av markedskreftene.

 2. Jeg er enig i at vi bør tillate oss å beskytte kulturuttrykk som ikke lar seg finansiere av markedet. Vi er et lite språkområde, og en stund til er det nok mulig å bevare norsk språk. Så la oss gjøre det. Men spørsmålet mitt var mer: Når er nok nok? Jeg tror profittmarginene er blitt for høye, og jeg tror bokbransjen risikerer at demningen brister (enten ved at man gjør som jeg og kjøper sin litteratur fra utlandet eller ved digital tilgang på bøker) slik musikkbransjen opplevde det.
  Sammenligningen med NRK er både riktig og ikke riktig – kringkastingsmonopolet ble opphevet, NRK opplevde det som en veldig vitalisering å få konkurranse, men finansieringsmodellen består, som vi vet. I bokbransjen er det ulovlig å konkurrere på pris, det oppleves som svært eiendommelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s