Fru Guri av Edøy

Øya Smøla nørst på Nordmøre er blitt kraftkommune med 98 vindmøller. Det gir som kjent litt velstand, og kommunen har brukt raust med penger til å bygge et staselig kulturbygg ved ferjeleiet. Utstillinger, kafe og et flott amfiteater med atskillige bekvemmligheter for aktørene. Her danser Gurispelet avgårde i juli hver sommer. «Norges vakre utespel om forsoning og samhold.» Om fru Guri av Edøy som levde på 1100-tallet og ordnet opp. Jeg så spelet torsdag og koste meg i regn og sol. Fru Guri av Edøy hører trolig til i førstedivisjon av sommerspel.

Hva det handler om? I det ytre strid med Nidarosbispen for å få gjenreist en kirke på Edøy. Men det egentlige dramaet er gjenkjennelige familiekonflikter. Peggy Kruse har skrevet manus, og for en som driver med den slags til daglig, kan det være mangt å mene. Ett er at spelet er så politisk korrekt at det ryker. Her er det kloke, varme, fornuftig kvinner og dumme, irrasjonelle, kranglete menn som støtt steller istand helvete kvinnene må ordne opp i. Hadde noen skrevet kvinneroller tilsvarende mannsrollene i Fru Guri, ville det det hylt rundt hjørnene.

Og fruen selv? Hun er en hovedperson som ikke handler i dramatisk forstand. Hun reagerer bare på andres handlinger og er dermed ikke utsatt for vanskelige dilemmaer som skyldes hennes egne karaktertrekk eller valg. Hun er et klokt og varmt offer av en bestemor som rydder opp og dør. Ok. Slik sett er fru Guri en fjern slektning av bestemoren i Ingmar Bergmanns Fanny og Alexander. Birgitte Victoria Svendsen spiller fru Guri, og min kollega Nils Nordberg er Solve Skald så det synger.

Hva har regissør Line Rosvoll fått ut av dette? Max, sannsynligvis. Hun velger å ikke kamuflere svakhetene i manus med avansert teater. Hun stoler på at de rørende øyeblikkene i beste himmelblå-betydning bærer. Og det gjør de faktisk.  Det er litt av en scene hun fyller. Bak amfiet er det atskillig hundre meter med eng bort til kirken, og den enga fylles rett som det er med folk i sorg og glede og brannslukking.

Har du ikke vært på Smøla? Da er Gurispelet et godt påskudd til en reise i mange landskaper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s