Hetebølger, storm og flom

Har du en kokende vannkjele på komfyren og du skrur opp varmen vet du at da begynner vannet å bevege seg kraftigere. Når du tilfører mer energi blir det mer bevegelse. Det samme skjer med jordklodens klimasystem. Mer energi i atmosfære og hav kan føre til voldsommere bevegelser, med andre ord, til mer ekstremt vær.
Både hetebølger, kuldebølger, storm og uvanlig kraftig nedbør kan følge. Det gjelder over hele verden, både i utviklingsland og industriland. Ikke minst vil dette kunne ha alvorlige følger for folkehelsen.

I en undersøkelse fra Stanford University har forskerne Noah Diffenbaugh, og Moetasim Ashfaq brukt to dusin klimamodeller for å se på hva som kan hende i USA dersom jordklodens temperatur øker med 1 grad C mellom 2010 og 2039. Klodens temperatur vil da bli 2 grader varmere enn i før-industriell tid, og det er den temperaturøkningen mange klimaforskere har satt som klodens maksimale tålegrense.

Forskerne analyserte klimadata for USA i tidsrommet 1951 til 1999, og ble overrasket over resultatet. De fant at i årene 2020-2029 ville man mest sannsynlig få fem varmebølger i USA som var like varme som den aller varmeste som det var registrert én av i tidsrommet 1951 – 1999. Deretter ville det bare bli verre. Dette var mer enn de hadde ventet. Utviklingen er vist på USA-kartet nedenfor.

Forventet antall perioder med ekstrem varme i USA i tiden fram til 2039. (Kilde: Noah Diffenbaugh/Stanford University)

Så kan man jo lure på om det samme vil skje i Europa. Kan det tenkes at både den nylige flommen i Mellomeuropa, varmebølgen nylig, og kuldeperioden i vinter bare er en forsmak på hva vi kan vente oss. Og kan vi vente oss mer ekstremt regn og torden, flom og ras  utover sommeren? Kanskje det siste stormværet bare er en begynnelse.

5 kommentarer om “Hetebølger, storm og flom

 1. Noe av det som gjør at vannet beveger seg mer når du varmer det opp er at det forskjellen i temperatur nederst og øverst i kjelen øker.

  Når jordas gjennomsnittstemperatur øker, så vil den øke mer der det er kaldest og dermed utjevne de geografiske forskjellene i temperatur. Vil ikke det føre til en stabilisering?

 2. Hvis temperaturutjevning førte til mindre bevegelse burde vannet i en tykkbunnet kjele, hvor temperaturen er jevn over hele bunnen, holde seg i ro. Men det gjør det jo ikke.

  Og grunnen til at temperaturen i polarområdene for tiden øker mer enn i tropene er vel at energitransporten fra tropene øker, og det kan tyde på økt strømning av luft. Selv om dette fører til temperaturutjevning, er det ikke dermed gitt at det fører til roligere vær. Det er vel heller mer urolig vær som fører til temperaturøkningen i polarområdene.

  Det er dessverre ikke slik at lufta strømmer pent og pyntelig fra varme til kulde på kloden. Da hadde det vært lett å varsle været.

  Det er derfor det er lettere å forutsi klima, som er gjennomsnittsvær over en lang periode, enn å varsle detaljert vær. Og det er derfor forskningen beskrevet ovenfor kan si at det sannsynligvis vil bli fem unormale varmeperioder i en tiårsperiode i et område. Men forskningen kan ikke si hvilke år dette vil inntreffe, og for den saks skyld er tallet fem det mest sannsynlige. Det riktige kan kanskje vise seg å ligge mellom 3 og 7.

  Andre forhold som også spiller inn er slik som fordampning av vann, som øker når temperaturen øker. Og det som går opp kommer ned igjen, men gjerne et annet sted. Så på den måten fører global oppvarming til økt nedbør, men fordelingen av den kan bli enda mer jevn enn i dag.

  Når jeg innledet med eksemplet med en kokende kjele, var det for å illustrere på en måte alle kjenner at mer energi tilført en væske, eller for den saks skyld en gass, fører til mer kaos og bevegelse. Men jordklodens værsystem er jo litt mer komplisert enn en liten vannkjele.

 3. […] leave a comment » Forskerne analyserte klimadata for USA i tidsrommet 1951 til 1999, og ble overrasket over resultatet. De fant at i årene 2020-2029 ville man mest sannsynlig få fem varmebølger i USA som var like varme som den aller varmeste som det var registrert én av i tidsrommet 1951 – 1999. Deretter ville det bare bli verre. via dyadeblog.wordpress.com […]

 4. Sitat: Når du tilfører mer energi blir det mer bevegelse. Det samme skjer med jordklodens klimasystem. Mer energi i atmosfære og hav kan føre til voldsommere bevegelser………….sitat slutt
  En subjektiv observasjon her på Østlandet: Synes det blåser mere enn det gjorde da jeg var barn. Og vinden er sterkere, ikke storm, men bare sterk vind ganske ofte. Et lokalt, lite utslag av en større endring?

 5. Tja, subjektive observasjoner er kanskje ikke noe bevis, men interessant. Og et apropos:
  På kveldsnytt i NRK1 nettopp ble det snakket om alle rasene over veiene i det siste. Og både veimyndigheter og politikere snakket om at man måtte planlegge for mer slikt å grunn av klimaendringene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s