Penger gjør oss lykkelige. Eller?

Forskning viser at penger ikke nødvendigvis gjør oss lykkeligere. Når de grunnleggende behovene er dekket, vel å merke.
Har du først et kjøleskap, vil nødvendigvis ikke to kjøleskap gjør deg lykkeligere. Lykkefølelsen man får av å kjøre en Ferrari for første gang avtar etterhvert som man blir vant til å kjøre den. Da er det like greit å kjøre noe annet.

Problemet med lykke er at det er en størrelse som er vanskelig å måle. Det som gjør én person lykkelig er ikke nødvendigvis det samme for en annen person. Stort sett blir det brukt egenmålinger av typen «Vil du stort sett beskrive deg selv som meget lykkelig, ganske lykkelig, ikke spesielt lykkelig eller slett ikke lykkelig?». Svaret kan ha store konsekvenser: Lykkelige mennesker er friskere enn misfornøyde.

Hvorvidt penger hjelper på vei mot lykke er selvfølgelig et godt spørsmål. Den økonomiske veksten i vesten har ikke ført til lykkeligere mennesker, tvert imot: Den rike delen av verden har mer depresjon, alkoholisme og kriminalitet.
Dessuten har noen forskere vist at 50% av lykke avgjøres av gener. Det man kan påvirke er hvordan man bruker sin tid, for det har visstnok noe med lykke å gjøre.
Samvær med lykkelige mennesker har et smittsomt effekt. Det samme har partnerskap, men faktisk ikke barn: Lykken man har av å være sammen med barna må måles mot bekymringer.
Mennesker som er bruker sine evner på sitt beste, uten å måle seg mot hva andre får til viser seg å være lykkeligere enn de som tilstreber etter perfeksjon.

Reklamer

3 kommentarer om “Penger gjør oss lykkelige. Eller?

  1. Men man blir ihvertfall ikke lykkelig av å mangle penger. Å hele tiden bekymre seg om man får betalt regninger, om man kan gå ut å hygge seg på kino eller restaurant eller ta seg en kaffekopp. Om man får kjøpt seg bil eller et kjøleskap. Om man får seg et sted å bo.
    Man blir lykkeligere av penger, og det er tåpelig å tro noe annet. Å mangle penger gir konstant bekymring og dette dreper.
    Men man trenger også venner for å være lykkelig. Penger er ikke alt, men er allikevel veldig viktig.
    Er så lei av hele denne diskusjonen om at man ikke blir lykkelig av penger, og lykken kommer innenfra. Materielle goder blir man ikke lykkelig av osv. Tåpeligheter og jantelov er det som hersker her til lands.

  2. De som sier de ikkeblir lykkelige av penger mangler som regel ingen ting! Men hvis du er en som aldri har hatt råd til å dra lengre enn til Svinesund på ferie, og når regninger og barnebidrag er betalt sitter igjen med 14,50,-, klart du blir lykkelig av masse penger! Spørs bare hvor lenge?

  3. Det er faktisk seinere forskning som viser at man faktisk blir lykkelig av penger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s