kreftcellenes evige liv – som kur mot rynker?

Kroppens celler er utstyrt med et maskineri som gjør at de skal dø etter få celledelinger. Kreftceller kan dele seg om og om igjen uten at de dør – hva har gått galt? Da svaret på dette kom for flere år siden, var det så revolusjonerende at det resulterte i en Nobelpris i medisin i 2009. Denne uka var en av de tre nobelprisvinnerene, Elisabeth Blackburn, i Norge og fortalte den fascinerende historien som kobler kreft og aldring på en forunderlig måte.

Vanlige celler deler seg for å sørge for å holde kroppen i stand. Men når celler blir eldre, blir sjansen for feil i cellen større og de har derfor utviklet en mekanisme som gjør at de skal dø etterhvert. På hvert kromosom (arvematerialet i cellen) sitter en hale (telomerer) som klippes kortere hver gang cellen deler seg. Når halen er kort nok, dør cellen. Kreftceller har imidlertid aktivert et enzym (telomerase) som limer halen på igjen – slik at de kan fortsette å dele seg om og om igjen. Spooky! Fordelen ved å finne dette ut, er jo at man kan lage medisiner som stopper enzymet og som dermed begrenser kreftcellenes deling. Flere slike medikamenter er under utprøving.

Flere syndromer som gir tidlig aldring har for korte telomer-haler. Man spekulerer så i om bruk av det enzymet som kreftcellene aktiverer (telomerase) kan brukes til å motvirke effekter av aldring. Og det kan det kanskje. Men da bør man jaggu passe på at det er svært sunne celler som behandles med dette enzymet – slik at det ikke oppstår kreft samtidig!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s