Sleivkjeft, Viking, McChrystal og journalister

Den amerikanske generalen Stanley McChrystal er fratatt sin kommando i Afghanistan fordi han har brukt kjeften uvørent og brautende i et intervju. Dette handler ikke bare om krigere. det handler like mye om journalister. Først min egen erfaring:

I 1974 spilte Viking Europacup i fotball Armenia. Jeg var sprutfersk journalist i Stavanger Aftenblad og ble sendt avgårde sammen med spillerne for å dekke kampen. Først og fremst fordi jeg kunne litt russisk. Opplevelsesmettet tur på mange måter. I denne sammenheng fordi jeg ikke var sportsjournalist og dermed ikke en del av miljøet – og heller ikke av alkoholkulturen. Før spillerne landet i Moskva, var de brautende fulle. Da vi gikk av bussen som fraktet oss mellom utenriks- og innenriksflyplassen i Moskva, skvalpet det tomme brennevinsflasker under setene. Dagen etter, da spillerne løp ut på banen i Jerevan, var dagen-derpå-promillen ikke ubeskjeden hos en del av dem. Viking tapte 4-2.

Jeg sendte mine vellydende og forventede referater og reportasjer tilbake til Aftenbladet. Hjemme igjen i redaksjonen ga jeg mer dekkende beskrivelse av fylleturen. Stavanger Aftenblad, kjent for både fråhald og fromhet, likte – tross sine holdninger – ikke tanken på å få den slags om byens fotballhelter på trykk. Jeg ble bedt om å skrive en rapport til Vikings styre. Der endte saken for min del. Jeg antar at klubben og avisen ble enige om at man heretter måtte unngå at uekte sportsjournalister dekket laget.

Med andre ord: Journalister gjør jobben sin best når de har tillitsfullt forhold til dem de skriver om. Da kommer de på innsiden, får tips og stoff til innsiktfulle reportasjer og nyheter som kan gå igjen i alle medier.

General Stanley McChrystal er intervjuet mange ganger tidligere. Av journalister som vil pleie sine kilder og få plass i generalens helikopter. Så råker han ut for en frilanser, Michael Hastings, som gir totalt blaffen i om han får fortrolig adgang til militære toppsjefer senere. Generalens form er åpenbart sleivkjeftet og nedlatende. Han er trolig vant til at innside-journalistene ikke offentliggjør utkjørene fra en firestjerners general. Hastings gjør det. De amerikanske mainstream-journalistene er sjokkerte. Og muligens litt flaue.

Spør du andre NATO-soldater, vil mange hevde at nettopp denne selvnytende, respektløse, breiale holdningen som felte Stanley McChrystal, i stor grad er filtrert ned i den utdannelsen amerikanske soldater får – og som ikke gjør dem til spesialister i å bygge tillit hos dem de skal frigjøre.

Andrew Sullivans refleksjoner her. Michael Hastings, som nå er i Afghanistan, blir intervjuet her. Det virkelige problemer, skriver The Economist, er ikke general McChrystal, men at de allierte taper i Afghanistan. Slik alle erobrere har gjort  helt fra Djenghis Khan:

THE national security adviser of the world’s greatest superpower is a “clown”, its vice-president a nobody and its president “uncomfortable and intimidated”. With those words the officers around General Stanley McChrystal, the American commander in Afghanistan, engulfed America in a storm as damaging to its war effort as any Taliban raid. America rightly sets great store by civilian control of its armed forces and on June 23rd a distinctly unintimidated President Barack Obama made General McChrystal pay for his insubordination with his job. But presidential decisiveness cannot conceal a deeper truth. America and its allies are losing in Afghanistan.

2 kommentarer om “Sleivkjeft, Viking, McChrystal og journalister

  1. Slår man knyttneven ned i en bolle med støv, kan man kanskje erobre bollen. Men støvet klarer man ikke å få tak i.

  2. Hvor mange unge mennesker skal bli drept og lemlestet i denne forbannede håpløse krig ? For krigen kan ikke «vinnes», så lenge der er en levende muslim tilbake vil den fortsette. Merkelig at krigshisserne ikke leser litt historie før de går i aksjon. Utallige har forsøkt og få kontroll over Afghanistan opp i gjennom tidene, men de har alle blitt jaget ut med totalt nederlag, Sist var det den røde arme, neste gang blir det Nato. Det er våpenindustrien og korrupte politikere som står bak galskapen, de tjener penger på at andre dør i denne nyttesløse krigen. En regel sier at det er ingen skam og snu, den gjelder bare ikke for vanvittige politikere og deres generaler. Men det forstår de ikke, uansett blir de kastet ut til sist, med halen mellom benene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s