Denne bølgen gjør slutt på norsk velstand?

For vårt olje- og gasseventyr kan nå være over om ti år. Oljebølgene kommer til å bli BPs varemerke og oljeindustriens akilleshæl. Alt tyder på at katastrofen med Deepwater Horizon vil få betydning som kan måle seg med 9/11. Det er riktignok mer takknemlig for den amerikanske presidenten å gå til krig mot BP enn mot al Quaida. BP ber i alle fall om unnskyldning og betaler for seg. Men president Barack Obama prøvde igjen å forme virkeligheten med sine talegaver. Denne gang bommet han.

Will we look on this speech as signaling the moment when the United States stopped talking about the distortions of its oil-based economy, and did something about it? No.

(Han fikk derimot BP til å sette av $20 milliarder til erstatning for kystfolket. Trolig ingen liten seier.)

Norges økonomi er oljebasert, og konsekvensene for oss kan bli store. Vår olje- og  gassbaserte unntaksvelstand er over om ti år, melder Aftenposten. Nordsjøen er gjennomboret, og med unntak av Snøhvit, har letingen i Barentshavet hittil vært en fiasko. Sannsynligvis har Ojedirektoratet regnet inn store funn i Lofoten-området. Dette bildet av oljebølger gjør det svært tvilsomt om oljeindustrien vinner kampen om å få bore i denne delen av Norskehavet.

Sean Flynn har skrevet en meget lesverdig beretning om det som skjedde ombord på en boreplattform som BP leide for over $ 500 000  pr dag. Oppdraget – å klargjøre borehullet Macondo -var ment å ta 21 dager, men da katastrofen skjedde, var boringen inne i den femte uken, $ 150 mill over budsjett.

Noen tok altså beslutninger ombord på Deepwater Horizon

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s