Skyld på ballen

VG Nett skriver at TV 2s ekspertkommentator

Nils Johan Semb utelukker ikke at den utskjelte VM-ballen har sin del av skylden for at det er scoret rekordlite mål i Sør-Afrika-VM.

Og lenger ned i artikkelen:

Det har vært minimalt med scoringer fra distanse så langt i VM, og svært mange av forsøkene på frispark fra farlig posisjon har gått over.

At ballen går over er kanskje ikke overraskende, siden den nye ballen etter all sannsynlighet bremses mindre av luftmotstanden, og derfor får en flatere bane. Og særlig mister den ikke så mye hastighet på slutten av sin flukt,  og faller derfor ikke ned så raskt. Dermed går den over tverrliggeren der hvor en gammeldags ball ville gått under. Som Dyadebloggen har skrevet tidligere:

Kort sagt, fysikken gjør at ballen oppfører seg på en annen måte enn mange spillere er vant til, og da kan jo spillerne få enda en unnskyldning når de bommer på målet…

Les mer her.

5 kommentarer om “Skyld på ballen

 1. Det virker for meg ganske tåpelig å bruke en ny ball i hvert stort internasjonalt mesterskap, når målet er å få verdens største stjerner til å se best mulig ut.

 2. Ja det er er nok ballen som er dårlig, dommerne beskytter ikke gode spillere som Ronaldo sier, og gresset er ikke så grønnt der… En gjeng med dårlig tapere:)
  SÅ SPØRSMÅLET ER :
  – hvorfor scorer de dårligere lagene med denne «dritt ballen»?. Kanskje De er bedre enn de spillerne som har fått stempel på at de er gode, men som egentlig har gått ut på dato.

 3. Vi har sett unormalt mange eksempler på frispark som har gått langt over, fra folk som normalt sikter bedre. Men de fleste lagene har bare rukket å spille en kamp, så det er kanskje tidlig å trekke for mange slutninger.

  (Og de dårlige lagene har vel ikke scoret så unormalt mange mål. )

 4. Det kan jo hende de siktet slik de pleide, og var vant til at ballen mistet litt fart like foran målet og dermed smatt under tverrliggeren. Men det kom da vel ikke helt overraskende at det ble brukt en ny ball med andre aerodynamiske egenskaper enn den gamle, så de burde ha justert siktet sitt på forhånd, på samme måte som en skytter ikke stiller i konkurranse med et nytt gevær uten å ha skutt det inn på først.

  Her kan jeg jo bli fristet til å slå er slag for faget mitt, som er fysikk. Ikke at jeg har noen ambisjoner om å bli fotballtrener, tvert imot, men kanskje et trenerteam også burde inkludere en person med litt realfagkunnskap. Fotballens bevegelser gjennom lufta er tross alt styrt av fysiske lover, og det kunne jo være greit ikke bare å observere hvordan den beveger seg, men også forstå hvorfor den beveger seg som den gjør.

 5. Problemet er vel at dersom ballen får en rettere bane, er det ikke i alle tilfeller mulig å justere med å sikte lavere. Særlig ved frispark er det et poeng å skru ballen over muren. Med en rettere bane og lavere sikte kan dette bli vanskelig å få til.

  Er ellers enig i standpunktet over: Hvorfor i huleste komme med en ball som oppfører seg så andreledes når man skal få ut det beste av spillerne. Jeg tror ikke man i noen andre idretter ville finne på å endre utstyret rett før en stor konkurranse som VM.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s