Klokker eller skyer?

Her er løsningen på universets gåter? Neppe.

Romsonden Hayabusa har vært ute på reise i syv år. Den landet på asteroiden Itokawa og har muligens fått med seg prøver derfra. Nå er den trygt tilbake. Norsk forsker sier til VG:

Dette kan gi oss svar på vårt solsystems begynnelse.

Det ville naturligvis vært gildt. Men dette har vi vel hørt før? Prøver fra månen? Hubble-teleskopet? LCH ( Large Hadron Collider), den enorme partikkelakseleratoren som ble ferdig i 2008? DNA? For å nevne noe. Hver gang blir vi lovet svar på de største gåtene. Vi vet utvilsomt mer, men det er vel greit å godta  at det mest komplekse ikke lar seg redusere til klare svar?

Filosofen Karl Popper delte en gang verden inn i to kategorier: Klokker og skyer. Klokkene er klare, velordnede systemer som kan bli forstått gjennom undersøkelser og reduksjon til de enkelte bestandeler. Skyene er bare rot – uformelige, uregelmessige, alltid i forandring. Moderne vitenskap gjør stadig den feil at den behandler alt som klokker. «Dette kan gi oss svar på vårt solsystems begynnelse.» Vi håper og lar oss besnære av slike løfter. Vi vil gjerne tro at vi kan forstå alt skapt bare vi finner de helt riktige redskapene og foretar de perfekte snittene. Vi blir like skuffet hver gang. Det universet vi lever i, består ikke av klokker, men av skyer.

Bjørnstjerne Bjørnsons dramatikk er lite å gi seg i kast med i dag. Han skrev om klokkene. Henrik Ibsen skrev om skyene.  VG kan bare skrive om klokkene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s