Uheldig helse-fokus?

VG skriver om direktøren i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, som mener at leger bl. a. bør prioritere pasienter med lite utdanning. Han mener med andre ord at en pasients utdannelse og sosiale bakgrunn skal være en avgjørende faktor for hvor man havner i sykehuskøen. Er man professor, bør man havne et stykke bak i køen.

Men kan det være at det ville være mer virkningsfullt å sette fokus et annet sted? Kan det være at man med utspill som dette reduserer betydningen av hver enkelts bidrag til egen helse? Er dette å undervurdere og uansvarliggjøre de som ikke har høyere utdannelse?

Kreftforeningen har en liste med råd som kan minske risikoen for kreft. De fem første er

1. Vær snus- og røykfri
2. Unngå overvekt
3. Ta deg tid til å holde deg i form
4. Spis sunt og variert
5. Vær forsiktig med alkohol

Kanskje et bedre sted sted å legge fokus?

4 kommentarer om “Uheldig helse-fokus?

 1. Det Stene-Larsen egentlig sier er at de som gjør en egeninnsats for å ta vare på sin helse, og på den måten sparer det offentlige for betydelige helseutgifter, skal straffes med å komme bakerst i behandlingskøen hvis de, til tross for sin egen innsats, skulle bli behandligstrengende.

  Kreftforeningens helseråd kan da umulig være så vanskelige å forstå at man trenger høyere utdannelse for å følge dem.

 2. Det høres ikke usannsynlig ut at evne til kommunikasjon med legen har noe å si for behandlingen. Man kan selvfølgelig ønske at legen evner å fastslå pasientens behov for hjelp uavhengig av dette, men det høres ut som en svært vanskelig oppgave i endel tilfeller.

  Likevel er det naturligvis all grunn til å minne leger om å ha dette i bakhodet: Ikke alle klarer like godt å beskrive sin situasjon, og man bør kanskje bør ta seg bedre tid til å lytte til pasientene.

  Det jeg synes blir problematisk er å diskriminere den andre veien – at noen skal komme først i helsekøen bare fordi de har mindre utdanning enn andre. Synes det er en defokusering i forhold til hva som er viktig.

 3. Tror dette kommer an på hva man leser ut av rapporten. Det står også at i Norge har lavere sosiale lag dårligere helse enn i andre land med lignende helsevesen. Da må man kunne spørre hvorfor.

  Det ene er hva det skyldes at noen har dårligere helse enn andre – er det manglende kunnskap, manglende evne til å ta til seg kunnskap, eller manglende evne eller vilje til å sette kunnskapen ut i livet som er problemet? I hvilken grad henger disse sammen med hverandre?

  Det nytter lite å oppfordre folk til å ta mer ansvar hvis de ikke har snøring om hvordan de skal få til å ta mer ansvar. Den korte listen med helseråd er kanskje ikke nok i så måte – hvis folk ikke vet hvordan de skal beskrive hva som feiler dem når de kommer til legen så er det andre kunnskaper eller evt. manglende innsikt i egen fungering.

  Det er en ting som både fagpersoner og kanskje også andre medmennesker kan hjelpe til med. Men det forutsetter at det er der skoen trykker, og ikke et annet sted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s