Obama. Ikke inkompetent. Impotent.


Hva om ledelsen i BP umiddelbart hadde gått ut og erkjent omfanget av oljekatastrofen i Mexico-gulfen? Tatt på seg ansvaret og samarbeidet med alle tenkelige for å bøte på skadene og finne løsninger? Det er mulig juridiske direktører advarer mot slikt, fordi erstatningskravene kan bli så astronomiske at ville knekke konsernet.

Det er vel neppe tvil om at eksplosjonen på Deepwater Horizon er en av de hendelser som forandrer. VG gjengir en melding fra Det internasjonale energibyrået (IEA)  at katastrofen kan endre det man kaller «dynamikken i oljemarkedet» totalt. Nye lete- og boreprosjekter utsettes og blir mer kostbare. Deepwater Horizon har etter alt å dømme gitt motstanderne av oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen en seier.

BP har i alle fall påført den amerikanske presidenten Barack Obama betydelige belastninger. Han framstår ikke som inkompetent, slik hans forgjenger gjorde etter orkanen Katarina. Han fremstår som impotent.

Americans can’t abide the idea that problems exist which we cannot solve; that is a thoroughly un-American idea, even if you have a geyser of light Louisiana crude three miles below sea level. The president himself has embodied this impatience with his »plug the damn hole already» sentiments. There must be something at Home Depot that can do the job. But the reality here is harsh and the impotence is real: There is nothing quick and easy about the available solution.

Bensinprisene kommer til å stige. Amerikanerne har sans for slikt. Og forholdet mellom USA og UK får seg naturlig nok en trøkk – ettersom britiske pensjonsfond har investert i BP. Forsiden på den britiske avisen the Telegraph:

Obama’s boot on the throat of British pensioners.

Andre britiske aviser beskylder amerikanerne for hysteri. Derfor er denne reaksjonen forståelig:

Britenes statsminister David Cameron sa tidligere torsdag at den britiske regjeringen er forberedt på å hjelpe oljeselskapet BP med opprydningsarbeidet i Mexicogolfen. Cameron kommer til å diskutere saken med Obama i løpet av helgen.

En britisk statsminister skal en gang ha blitt spurt om hvilke saker som var de verste og vanskeligste. Han svarte: Events.

2 kommentarer om “Obama. Ikke inkompetent. Impotent.

  1. Obama snakker om å kompensere for ofrene til oljekatastrofen. Men hva med å kompensere for de mange krigsofrene i Afghanistan og Irak??

  2. hva vet vi kansje hele greia er satt igang for å hause opp prisen på bensin?verden styres av oljemaktene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s