Tvilsom miljøgevinst med elbiler

Oslo fikk verdens største ladeplass for elbiler
Kommunen spanderer strøm og gratis parkering.

 Det skriver VG. Men er det nå sikkert at elbiler er så miljøvennlige. Hvorfor er det for eksempel slik at det er miljøvennlig å bruke strøm for å kjøre bil, mens det er fy-fy å bruke den i varme opp huset? I begge tilfeller kunne strømmen heller vært eksportert til Danmark for å redusere utslippene fra de kullfyrte kraftverkene der. For som Dyadebloggen har skrevet tidligere:

Ut fra disse tallene, og et energiforbruk på 0,18 kWh/km, vil utslippet med å kjøre en Think City ligge mellom 240 g CO2/km og 172 g CO2/km for elektrisitet produsert med kulkraftverk med teknologi fra før 2000. og  anslagsvis 150 g CO2/km med kullkraftverk med teknologi etter 2005.

Og videre:

Danskene produserer nesten halvparten av sin elektrisitet med kullkraft. Og selv om de er suverent nordiske mestere når det gjelder vindkraft med 20 % dekning, kunne de trenge mer hjelp for å redusere på kullfyringen. Så i stedet for at vi her i landet øker el-bilparken, ville det være bedre for miljøet å sende mer strøm til Danmark enn å lade flere elbilbatterier med den. Økningen av elbilenparken bør i alle fall ikke skje raskere enn utbyggingen av bærekraftig energi. En annen sak er at med de tiltakene myndighetene både her i landet og andre land gjør for å få folk til å kjøpe el-biler kan det være privatøkonomisk lønnsomt å kjøpe en. Men klimavennlig er det ikke.

Reklamer

3 kommentarer om “Tvilsom miljøgevinst med elbiler

 1. Den totale energibruken ved bruk av el-bil, og derav CO2 utslippet, er fortsatt betydelig lavere enn en konvensjonell forbrenningsmotor. Dette gjelder selv om det brukes forurensende kullkraft til produksjon av strømmen.

  Mye av dette grunnes den forferdelig dårlige virkningsgraden som er på en tradisjonell forbrenningsmotor.

 2. For ikke å snakke om utslippene ved å konstruere bilene, batteriene, ladestasjoner m.m.
  Den største gevinsten per akkurat nå ser ut til å være lokalmiljøet med tanke på støy og eksos…

  Den beste måten å kutte ned på klimagasser er å kutte forbruket på alt der det er mulig. Kjøp for eksempel mat produsert og foredlet lokalt (ja, det koster men å transportere mat er ikke forurensningsfritt). Boikott flaskevann…
  Å bytte ut bilen din med en hybrid gir totalt sett ikke noen reduksjon i utslipp (produksjon av bilen tatt i beregning).

 3. Et enda bedre tiltak for klimagassene er jo å spise mye mindre kjøtt. Kjøtt tar både arealer for produksjon av protein på en lite effektiv måte ( ca 10 gange mer areal pr enhet protein enn protein produsert via planteriket) og forbruker mye mer vann, ja til og med regnskogen er sterkt utsatt for press grunnet «hamburgerkulturen». Så mindre kjøtt bidrar på alle vis……….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s