Til Neda

Vi nærmer oss ettårsdagen for det riggede valget i Iran og de etterfølgende dramatiske protestene. Denne dokumentaren, produsert av HBO, forteller historien til Neda Agha-Soltan, studinen som ble symbolet for det historiske opprøret mot regimet i Teheran.

På nyåret i 2002 reiste jeg og en kollega rundt i Iran og snakket med et antall unge mennesker. Mange av dem fortalte oss at de håpet på et opprør som det vi så i fjor.

I det rådende politiske tøværet på den tiden (under president Khatami), tror jeg ikke noen av dem så for seg at regimet i Teheran ville finne på å slå så hardt ned som det gjorde da opprøret manifesterte seg. Tvert i mot – de virket sikre på at når opprøret først fant sted, ville prestestyret endelig falle, og Iran ville bli et demokratisk land. Det var rystende å se hva som skjedde i fjor.

Situasjonen i dag er ganske annerledes. I følge analytikerne kan Iran både ende i militærdiktatur og i en enda strengere totalitær stat. Jeg skal forsøke å poste stoff og analyser jeg kommer over om Iran i tiden fremover.

NB: Dokumentaren inneholder blant annet klippet som viser Nedas dødsøyeblikk.

VG: Merkel og Medvedev advarer Iran om sanksjoner

Mer bakgrunnsstoff i Dyade 2/2003: Iran – nestemann ut?

Her finner du alle innleggene om Iran på Dyadebloggen

Reklamer

5 kommentarer om “Til Neda

  1. Det er veldig mange som synes at andre mennesker ikke skal ha de privilegene som vestlige land nyter godt. Det er ingenting som tilsier at en atomrustet Iran er noen trussel for noen, men det er bare de jødene som opprinnelig har okkupert andres landområder frykter en hver begegelse i denne delen av verden. Det er ikke slik at fordi naboen sulter at du kan ikke ha noe luksusmat. OM Israel vil eller ei, det vil være et tidspunkt snart hvor jødene må velgemellom å reise til USA eller leve i fred med araberne.

    Nå er det Burmastid å utruste seg, og det er ikke mulig for noen i den vestlige verden å tenke på å angripe dette landet militært. Da blir det et mareritt for Obama-gjengen.

    Egentlig skal alle land i den tredjeverden, eller de land som ble plyndret av vestlige kolonimakter skal ha atom våpen. Da kan de kreve tilbake alt som ble stjålet fra dem.

  2. musawi: Atomvåpen-ambisjonene til ayatollahene er én ting (og, ja, det er mye dobbel standard når det gjelder hvem som får lov og hvem som ikke får lov på den internasjonale scenen), men det jeg var opptatt av i denne bloggposten er hva presteskapet i Teheran/Qom gjør med sin egen befolkning. Det handler om ønske om makt og vilje til å bruke den på bekostning av menneskeliv. En gammel melodi med stadig nye noter.

  3. «Egentlig skal alle land i den tredjeverden, eller de land som ble plyndret av vestlige kolonimakter skal ha atom våpen. Da kan de kreve tilbake alt som ble stjålet fra dem.»

    Marxist-leninistisk pølsevev – nå også på Dyade-bloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s