Slipp bloggerne til

I 1982 slapp Norges første kulturminister, Lars Roar Langslet, eteren fri. Nærradioene ble skapt. I den første perioden var de drevet av ren idealisme. Reklame forbudt. I dette frisleppet håpet mange at mangfoldet skulle strømme inn i offentligheten. Røster NRK hadde holdt ute. Profesjonelle journalister stønnet over amatørenes inntogsmarsj. De var vant til å være dørvoktere inn i det offentlige rom. Nå kom åsgårsreien stormende fra hele det frivillige organisasjonsliv.

Ingen tvil om nærradioene var treningsstudioer for mange talenter, som ellers ikke hadde sluppet til. De førte med seg vitalisering av radio som medium. Men radio er nesten umulig å drive idealistisk. Det er også et tungvint og egentlig nokså autoritært medium, for det er avsender, ikke bruker, som bestemmer når du skal høre hva. Da eteren ble åpnet for reklame og business, og de svære, tunge, internasjonale aktørene begynte å suge profitt ut av radiomarkedet, forsvant mangfoldet. For mange forsvant også drømmen om å kunne føre offentlig dialog om tanker og ideer gjennom en radiokanal.

Nettet har gjenoppvekket denne drømmen. Ingen behøver konsesjon for å drive en blogg. Ingen kamp om frekvenser og sendetider. Kampen om oppmerksomheten er voldsom, men det er frihetens og mangfoldets pris. En blogger jeg følger med interesse daglig, Andrew Sullivan, reflekterer stadig over bloggingens vesen og muligheter. Han er sterkt uenig med dem som hevder at amatørbloggene var en overgang. De er på vei ut. De vil lide samme skjebne som amatørradioene. Nei, her bør framtidens redaktører være våkne, hevder han:

I think of the amateur blogosphere as a huge pool of talent to be enjoyed and read and eventually rented. Instead of newspaper editors selecting columnists, they will soon find existing bloggers with existing readerships and rent them and thereby get their readers. This is more meritocratic, depends less on connections and more on raw talent and the ability to create and nurture an audience. In that sense, the professional blogosphere and the amatuer blogosphere are not in tension; they are part of the same process – and the one will continue to feed the other.

I Norge gir VG, Vårt Land og TV2 betydningsfulle bidrag til mangfold i blogosfæren ved å gi mulighet for tilbakelinking. Det skal de ha all ros for. Dyadebloggen – som andre forsøksvis seriøse blogger – trenger slik hjelp til å bli oppdaget og hente lesere. Dagbladet har av en eller annen grunn sluttet, og ingen andre aviser eller kringkastere  tilbyr denne muligheten. Noen kjører fram redaktøransvaret: man kan ikke ane hva slags blogging man blir lenket til, muligens med innhold som bryter norsk lov. Men kanskje ligger det også motstand mot konkurranse her: hvorfor skal en avis eller NRKs hjemmesider sende fra seg lesere til mer eller mindre lugubre blogger?  Også Dyadebloggen får sin del av  ikke helt sindige kommentarer når temaene er emosjonelle nok. Men hva så? Også stønnet og skriket har rett til en plass – såsant det ikke utfordrer loven. De profesjonelle journalistene er muligens der de var i møtet med næradioene. Men mye tyder på at en levende, allsidig og utfordrende blogosfære kan bidra til å gjøre både mediene og den offentlige samtalen mer interessante og våkne.

Dette er altså en oppfordring til medihusenes hjemmesider: Hva med å åpne for tilbakelinking?

3 kommentarer om “Slipp bloggerne til

  1. Twingly synes jeg ikke er så mye å skryte av, siden den er så lett å misbruke. Det ble jo opprettet blogger som ikke gjorde annet enn å selge reklame på tilbakelinking fra nettavisene.

    En bedre utvikling ville uansett være _ekte_ linker, ikke automatiske.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s