Exodus på ny

Det er mulig at de som sto bak konvoien til Gaza, er sjeldent dyktige strateger. Kanskje regnet de med at den israelske regjeringen skulle reagere som den gjorde. Og gi skipene symbolsk verdi med langt tyngre betydning enn om lasten var blitt losset på Gazastripen.

Klokskap har ikke særmerket noen av partene, og hvis palestinerne nå svarer med raketter og selvmordsbombere, kan de fort gi fra seg den propagandaseieren de har fått i hendene. Handler palestinerne strategisk fornuftig, kan de nå overta Exodus-myten.

I juli 1947 bordet britiske tropper skipet SS Exodus utenfor Palestina. Passasjerene satte seg til motverge, fordi de befant seg i internasjonalt farvann, og mente derfor at The Royal Navy ikke hadde jurisdiksjon til å borde skipet. The Royal Navy besluttet  å bruke makt. Tre ble drept og et tyvetall skadet.

Passasjerene var jødiske emigranter på vei til Palestina. Storbritannia så skipet som et forsøk på ulovlig immigrasjon til Palestina, organisert av den jødiske organisasjonen Haganah,  klassifisert som en terrororganisasjon. Operasjonen til The Royal Navy fikk stor oppmerksomhet i internasjonale medier, og ble massivt fordømt av hele verden.

Jødene hadde oppnådd det de ville. Britene framsto som videreførere av nazistenes forfølgelser. Israel ble opprettet.

Det er interessant å registrere at israelerne fortsatt jobber hardt for å bli værende i sin offerposisjon: Havnet i bakhold, handlet i selvforsvar.

Mer om aksjonen på Dyadebloggen – og om at også denne stormen blåser over.

9 kommentarer om “Exodus på ny

 1. Jeg har lest om dette før, jeg bare lurer på hvordan en nasjon som har mistet mye i 2 verdens krig gjør det samme mot andre og verre?
  Nå er mange av oss i den tanken at han med bart viste noe at han ikke likte jødene.eller?
  Har vært i krig selv på balkan men nødhjelp var respektert fra alle..
  håper bare at Tyrkia viser litt muskler så blir det stille en lang stund.

 2. Carl er din arikel basert på fakta? Om så så synns jeg at Palestinere har en gylden sjanse nå og håper at dem bruker den med vett.

  Helt enig med deg Ari.

  Hvordan kan en nasjon som har opplevd undertrykkelse i 2 vk utsette anddre for noe likt om ikke enda verre?
  Hvordan kan vi mennesker tro blind på alle unnskyldninger zionist staten Israel kommer med?
  De har gang på gang lokket ut media, slik at bare demmes versjon av historien kommer fram, de har gang på gang brytt menneskerettigheter, gang på gang sett vekk fra FN lover, gang på gang har de gjort umenneskelige handliger og forklart alt med at de forsvarer seg selv og har lov til dette, gang på gang bruker de 2 v.k. som unskylding og gang på gang blir alt glemmt. Når tar alt dette en slutt? Når vil verden åpne øyer for sannheten og ikke lenger finne seg i bortforklaringer fra Israel? Ser ikke dere at USA er horer til Israel og at dem ikke tør å uttale seg eller kritisere, at verden bøyer seg for Israel og at de bøller rundt med alt og alle som det passer dem og unnskyldningen er alltid «vi var forfølgt under 2 vk. og har rett å forsvare oss»
  Hvor har det blitt av Palestinerene sine rettigheter? Har dem ikke lov å ha tak over hodet? Har dem ikke lov å ha nødvendig medisin i sitt land?
  Har disse mennesker ikke lov å forsvare seg selv? Har ikke disse mennesker rett til nødvendig ærnering? Har ikke de lov å leve i fred og uten terror fra Israelske soldater?

 3. Var nettopp inne på VG og leste svarene den Israelske ambassaden ga til spørrende på “Tett på Nett”. Utrolig at de fortsatt står på at soldatene bare hadde paintball-våpen, når alle videoene motbeviser dette!
  Dessuten mener Aviad også at aktivistene hadde molotov cocktail ombord! Makan til skittkasting skal man se langt etter…..

 4. Ettersom den norske medier totalt overser uttalelser fra den tyrkiske fronten klarer jeg ikke å la være å legge ut lenker til artikler vedrørende slik uttalelser. Det er spennende å se hvordan forholdet mellom Israel og Tyrkia utarter seg nå.
  Statsministeren i Tyrkia, Erdogan, presiserer i sin uttalelse at “Tyrkia ikke er en stat man vil ha som fiende”.

  Les alt her:
  http://www.todayszaman.com/tz-web/news-211768-turkey-will-use-all-resources-stemming-from-international-law-against-israel.html

 5. Hva er det som trengs å «nyanseres» ved det at Israel angrep et sivilt tyrkisk skip i internasjonalt farvann?

  Hvorfor kalles et angrep på et skip i internasjonalt farvann fra et annet suverent land for «forsvar» av Israelske myndigheter?

  Hvorfor nektes palestinerne byggemateriale, skolemateriale og medisiner? Om denne lasten skulle via Israels havner så ville Israel konfiskere mesteparten av lasten, som var sjekket av nøytrale myndigheter fra før av.

  Befolkningen på Gaza-stripen blir undertrykt og er nå blitt gjort helt avhengige av nødhjelp fra FN. Barna er feilernærte og syke..

  Hvorfor kan ikke Israel tillate internasjonal inspeksjon av atomvåpen, og rette seg etter de FN-resolusjonene som er gjort?

  Jeg bare spør.

 6. Til Leif,

  Hele verden spør samme spørsmålene utenom et par ignorante mennesker som fortsatt anser Israel for å være en vestlig, demokratisk stat..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s