Dystre klimautsikter

U.S. Energy Information Administration (EIA) har sett på hvordan verdens energiforsyning vil utvikle seg fram til 2035 og skriver:

World marketed energy consumption increases by 49 percent from 2007 to 2035 in the Reference case. Total energy demand in the non-OECD countries increases by 84 percent, compared with an increase of 14 percent in the OECD countries. 

 (Scientific American har en mer detaljert omtale her).

Hovedsaken er altså at energiforbruket i utviklingslandene (land utenfor OECD) er antatt å øke kraftig i årene framover, og mye av denne økningen vil bli dekket av forbrenning av fossil energi. Figuren nedenfor viser forventet utvikling av energiforbruket.

Figuren bygger på tall fra EIA, men er omregnet fra BTU (British Thermal Units) til Terawatt-timer (TWh). (En TWh er en milliard kWh)

Som man ser, er det nesten ingen økning av energiforbruket i OECD- landene, mesteparten komme i de landene hvor det fremover forventes kraftig økonomisk vekst.

(OECD-landene pr 10 mars 2010 er:
 USA, Canada, Mexico, Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Spania, Sverige, Sveits, Tyrkia, UK, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand)

Og hvis man ser på utslippene av CO2 ser det slik ut:

Figuren bygger på tall fra EIA

Økningen fra 2007 til 2035 er i gjennomsnitt beregnet til 464 millioner tonn pr år. Så spørs det om de 25 milliardene som er avsatt til å bekjempe avskoging klarer å demme opp for denne økningen. Jeg synes det begynner å se dystert ut.
.

2 kommentarer om “Dystre klimautsikter

  1. Jeg er enig med deg om at det ser dystert ut. Aftenposten skriver også at folks holdninger også endrer seg i feil retning. I mange land tror nå færre at klimaendringer er menneskeskapte enn for noen få år siden. At det ikke ble noen avtale i København trekkes frem som en av forklaringene.

  2. Ja, det er sterke krefter som arbeider for å unngå at de tiltakene som trengs blir tatt. Og det kan se ut til at de vinner terreng. Jeg hørte nevnt et sted at karbonmafiaen har fem lobbyister i Washington for hver kongressrepresentant. Og det kan se ut til at faren for at de vinner fram slik at ikke noe blir gjort før .
    det er for sent øker.

    Siste nummer av Science har en fyldig omtale av i alt åtte bøker som tar opp diskusjonen om klimatrusselen fra mer politiske og samfunnsmessige perspektiver. Bokomtalen er tilgjengelig her:

    Click to access science.1189312v1.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s