Suksess for kjøttrådet

Kilde: stock.xchng

Aftenposten skriver i dag at

Budsjettet til Opplysningskontoret for frukt og grønt er på 8,6 millioner kroner, mens Opplysningskontoret for kjøtt og egg har drøyt 70 millioner kroner å rutte med i år. Dette kan synes som et paradoks når Helsedirektoratet i sitt nye forslag til kostholdsråd ber folk begrense inntaket av rødt kjøtt til to middager i uken, slik Aftenposten skrev om tidligere i uken.

Aftenposten skriver videre at «Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet har tidligere uttalt bekymring for at nordmenn nå spiser mer kjøtt enn noensinne. Nordmenns dårlige kosthold og manglende trening knyttes blant annet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og overvekt.»

I en kronikk i Aftenposten i dag 15/5-2010 skriver Klepp og hans sjef, helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, at i 1975 spiste hver nordmann 45 kg kjøtt, i 1989 53 kg og i år ligger forbruket på 77 kg. Kjøttbransjens opplysningskontor til kjøttspisingens fremme har tydeligvis brukt pengene godt.

I sin kronikk skriver Klepp og Larsen videre at det over tid har skjedd en positiv endring av nordmenns kostvaner ved at forbruket av frukt, bær og grønnsaker har økt betydelig, og at fettsyresammensetningen i kosten har endret seg i positiv retning. Dette kan være en av grunnene til at det har vært en stor reduksjon i hjerte-sykdommer. Men samtidig fortsetter forekomsten av kreft, fedme og diabetes-2 å øke.

Internasjonale undersøkelser viser at et høyt forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt øker kreftfaren. Og det beklagelige er at nedgangen i dødelighet de siste årene først og fremst kommer grupper med høyere utdanning til gode. Det kan se ut til at det først og fremst er disse gruppene som klarer å ta inn over seg de helserådene som gis, og dette kan skape nye sosiale forskjeller.

Dyadebloggen har tidligere flere ganger skrevet om sammenhenger mellom livsstil, kosthold og helse.

En kommentar om “Suksess for kjøttrådet

 1. Man kan sikkert meditere bedre hvis man ikke fordøyer kjøtt. Og det er flere argumenter for lavere forbruk av industrielt produsert kjøtt. Det er langt fra sikkert at helse er et av dem.

  En studie som tyder på motsatt sammenheng enn den ene studien som er lenket i siste avsnitt konkluderer: «In postmenopausal women with relatively low total fat intake, a greater saturated fat intake is associated with less progression of coronary atherosclerosis, whereas carbohydrate intake is associated with a greater progression.»
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15531663

  Evolusjonære argumenter og studier som refereres (i lenket kronikk) «bør gi grunnlag for mindre skråsikre råd fra myndighetene om at man bør holde seg unna sunne matvarer som egg, kjøtt, vilt og ubehandlet fett.» fra: ‘Evolusjon, kosthold og livsstil’
  av Mysterud og Poleszynski i
  http://www.tidsskriftet.no/index.php?seks_id=1014409

  God lesing!
  🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s