Laseren er 50 år

Det er i år 50 år siden laseren ble oppfunnet. Da den først ble oppfunnet ble den kalt «en løsning som trengte et problem». Man så ikke helt hva den kunne brukes til. I dag er det neppe noen som som lurer på det. Den er et av mange eksempler på grunnforskning som har resultert i et produkt som har muliggjort ting ingen tenkte på at det gikk an å gjøre.

Da tenker jeg ikke først og fremst på den lyspennen som er blitt uunnværlig inventar i brystlommen til alle som holder foredrag. Men ta for eksempel LP-ens avløser CD-en. Den ville vært umulig uten lyskilde som kunne fokuseres lynskarpt for å lese (og etter hvert skrive) uhyre tett pakkede data. (At den i dag er i ferd med å bli utkonkurrert av halvlederkomponenter som kan pakke data enda tettere er en annen sak. De er også et resultat av grunnforskning.)

Andre dagligdagse anvendelser er slik som strekkode-skanneren som brukes i kassa i butikken, eller for den saks skyld instrumenter som brukes av snekkere og murere og landmålere for å måle avstander med millimeters nøyaktighet. Politiets bruk av lasere for å måle hastigheten på bevegelige objekter er sikkert velkjent for mange. Og i disse askeskytider kan det også være verdt å nevne at lasere i lang tid har vært brukt til å måle små partikler i lufta på lang avstand. Hadde passasjerflyene vært utstyrt med slike instrumenter for å finne sikre ruter kunne kanskje mange stengninger av luftrommet vært unngått.

Og det slutter ikke her. Siste nummer av tidsskriftet Science har flere artikler som omhandler lasere

Det planlegges en laser som vil være 200 ganger kraftigere enn noen laser hittil. Den vil være så kraftig at den nærmest vil kunne rive i stykker det tomme rom.

Det planlegges å bruke lasere for å etterligne energiproduksjonen i sola ved å komprimere en kapsel med hydrogenisotoper og få dem til å danne heliumatomer og samtidig frigjøre energi.

I den andre enden av skalaen planlegges lasere i nanostørrelse (milliondels millimeter) som kan brukes på en datachip for å overføre data raskere enn metalltråder.

Dessuten finner laseren stadig nye anvendelser i grunnleggende forskning, og som ingen vet hva kan føre til.

Mer om laserens utvikling og mange andre anvendelser både i krig og fred kan du høre på NRK’s Verdt å vite (14 mai 2010).

Reklamer

En kommentar om “Laseren er 50 år

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s