Helgardering

VG skriver om vulkanutbruddet på Island at:

Denne gang kan utbruddet vare kortere, lengre eller like lenge [som forrige gang]

Det er vel det man kaller helgardering.

Askesky 6. mai. Kilde: NASA/Google Earth

Bildet over viser askeskyen fra Eyjafjallajökull slik den så ut 6 mai. Bildet er tatt med NASA’s Terra-satellitt  med et Google Earth kart som bakgrunn for å vise beliggenheten. (Færøyene til høyre på bildet, Hebridene og nordvestkysten av Skottland ned til høyre). På det tidspunktet gikk i alle fall askeskyen klar av bebodde områder.

Innvirkningen på klimaet

Selv om den gulbrune askeskyen ser imponerende ut, og en slik sky utvilsomt har innvirkning på luftkvalitet og gir nedfall i nærmiljøet, vil innflytelsen på det globale klimaet være ubetydelig. Og det som kan tenkes å ha innflytelse er ikke en gang synlig på bildet. Det dreier seg om utslipp av svoveldioksid, som i atmosfæren omdannes til ørsmå dråper av svovelsyre, som vil reflektere sollyset å gi kloden en sårt tiltrengt solparasoll.

Men det er bare utslipp som når opp i stratosfæren (høyere enn 10 km) hvor det ikke dannes noe nedbør  som vil danne dråper som holder seg svevende noe tid. I lavere høyde blir svovelsyredråpene raskt vasket ut med snø og regn. Og selv om utbrudd på Island skulle nå så høyt er sirkulasjonsmønsteret i atmosfære slik at dråpene ikke vil spre seg over kloden. Utbrudd nær ekvator vil derimot gi spredning over hele kloden. Dette fordi luften i tropene stiger til værs og brer seg nordover og sydover hvor den synker ned igjen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s