Vær nøye i valg av foreldre!

Man har antatt at skilsmisse er verst for gutter, siden mor tradisjonelt overtar omsorgen, og guttene mister mannlig omsorg og rollemodell. Trolig er jenter mer sårbare. I gruppen barn med skilte foreldre er det færre som tar høyere utdannelse sammenlignet med barn av gifte foreldre. Dette gjelder også barn hvor en av foreldrene har dødd. Jenter fra skilsmissehjem kommer dårligere ut enn gutter – både når det gjelder utdannelse og familieetablering. Skilsmissejentene får barn tidlig, ofte før fylte 23 år og utenfor samliv.

Dette kommer fram i doktoravhandlingen til Anne Reneflot. I følge Morgenbladet har hun undersøkt 300 000 barn. Kanskje litt vanskelig å tro på – noen nuller for mye her? Hun utfordres i alle fall til å gi råd – ekteskap eller samboerskap?

Vi vet at samboerskap er mer ustabilt enn ekteskapet; risikoen for brudd blant samboerpar med barn er dobbelt så stor som for tilvarende gifte par. Vi spurte rett ut: Nøler du med å gifte deg fordi du vurderer et brudd? Over halvparten svarte ja. De så på samboerskap som en litt løsere samlivsform og ønsket å holde døra på gløtt. Det er mye som taler for at det er de mest stabile samlivene som konverteres til ekteskap.

Og i tilfelle du lurer: Samboende menn er mest nølende til å gifte seg – både de med og de uten barn.

2 kommentarer om “Vær nøye i valg av foreldre!

  1. Rett antall nuller likevel? Studien inneholder registerdata og da er ikke 300 000 et stort tall, – men intervjuene hennes dekker nok et langt mindre materiale. Uansett – interessante perspektiver.

  2. Dette stemmer også godt med det man ser i internasjonale studier: Crowell og medarbeidere (http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all?content=10.1080/14616730802500867) har studert voksne barn av skilsmisseforeldre har vist at barn av skilte foreldre oftere får utrygg tilknytning og at kvinner oftere enn menn fikk utrygg tilknytning, særlig når skilsmissen skjedde tidlig i livet. Så om man ikke klarer å velge foreldre med omhu, får man ihvertfall velge partner med omhu! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s