Mordersoppen i trærne

Redwoodtre langs Avenue of the Giants (Foto: Odd Busmundrud)

Fra før har menneskene slitt med svartedauen, spanskesyken, HIV og svineinfluensa Nå har en ny trussel, Cryptococcus gattii, dukket opp. Det er en gjærsopp som lever i trærne og er vanlig i tropene. Der har den  ikke har gjort særlig ugagn, men mennesker og dyr kunne bli syke av å puste inn sporene. Men nå har den begynt å trives også i det mer tempererte klimaet i British Columbia og Oregon.  Og der ser det ut til å ha oppstått nye variant som volder alvorlig sykdom hos både dyr og mennesker.

Varianten på Vancouver Island har infisert 218 mennesker, og tatt livet av 19. Men nå har enda en ny variant oppstått i Oregon nord i USA. Der har den infisert 21 personer og tatt livet av seks. Og dyreforsøk viser at den er ekstremt virulent.

Heldigvis er ikke dette en smittsom sykdom, men det er et eksempel på at det stadig dukker opp nye sykdommer, eller varianter av gamle. Den kan behandles hvis den blir diagnostisert i tide. Men kanskje det betyr at man må være forsiktig med å besøke kjempetrærne langs Avenue of the Giants nord i California, som grenser til Oregon. Kanskje lurer soppen oppe i de nesten hundre meter høye trærne.

Reklamer

2 kommentarer om “Mordersoppen i trærne

  1. Kanskje man heller burde reise dit og se disse gigantene før de klapper sammen? Disse trærne ser virkelig imponerende ut. Bildet i artikkelen gir et godt inntrykk av størrelsen. De to i forgrunnen blir dverger sammenlignet med treet. Vi inkluderer dette i tips til senere ferier.

  2. Ja, jeg leste faktisk for en stund siden at noen mente at klimaforandringer kunne føre til at de ville forsvinne. De er avhengig av ganske høy luftfuktighet og tåke som kommer inn fra Stillehavet. Men de som står igjen er visst bare dverger sammenlignet med de som var der før europeerne begynte å drive rovhogst på dem. Jeg har sett et bilde av et tre som man var i ferd med å felle, hvor man hadde plassert en hest med rytter inne i felleskåret. (Den biten av stammen som hogges ut for å få treet til å falle riktig vei når man begynner å sage.)

    Det var forresten helt tilfeldig at vi kjørte av nye hovedvei 101 og inn på den gamle, som går gjennom redwoodskogen og altså er blitt døpt Avenue of the Giants. Vi hadde ikke lest turistbrosjyrene skikkelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s