Kald hjemmesommer?

De har ikke gått noen hus forbi at det er problematisk å reise over større avstander i Nord-Europa og store deler av Sentral-Europa nå. Og det er vel egentlig ingen som kan spå hvor lenge  vulkanen på Island kommer til å fortsette å spy ut aske.

Scientific American har snakket med Sally Kuhn Sennert ved Smithsonian Institution’s National Museum of Natural History for å finne det ut.

På spørsmålet om hvor lenge dette kan komme til å vare svarer Kuhn Sennert:

It’s so difficult to tell. The last eruption is very similar to this one. It erupted from the central crater from December 1821 and went to January 1823. I’m not sure the magnitude of the eruption was the same all along. But it’s really, really tough to predict.

The local scientists are working on that now. They’ve collected samples of the ash to analyze to get a sense of whether the chemistry is similar to the last eruption. But that takes time. I think it’s too soon to say too much about what’s really happening there.

Med andre ord. Det forrige utbruddet for snart 200 år siden, og som var svært likt det som nå pågår, varte i over et år. Og selv om ingen kan si noe sikkert, kan det altså ikke utelukkes at den nåværende situasjonen kan komme til å vare en stund.

Kald sommer og ingen sydenferie

Hvis dette skulle skje, kan det bety at det ikke blir noen sydenferie med fly. Og hvis askeskyen, slik noen mener, fører til en kald sommer fordi mer sollys reflekteres tilbake til verdensrommet fra partiklene i atmosfæren kan det være at vi ikke bør henge bort vinterklærne enda. Men innvirkningen på klimaet gjenstår å se. Riktignok har tidligere store vulkanutbrudd ført til en midlertidig global temperaturnedgang, men det har vært utbrudd i tropiske strøk. Forholdene kan være annerledes denne gangen.

Blant annet kan nedfall av aske på snø og is i Arktis føre til raskere og større avsmelting enn vanlig, fordi mer sollys absorberes av mørkere flater. Og nedfallet av aske skjer samtidig med at solen kommer høyere på himmelen, det er nå midnattssol på Nordpolen. Derfor kan virkningen bli ekstra stor, og det ville ikke overraske om vi får en ny minimumsrekord for isen i Polhavet. Og det vil igjen føre til at mer energi absorberes fra sola, og klodens totale energi, og dermed også temperatur, øker. Så her har naturen satt i gang et interessant klimaeksperiment som utvilsomt vil gi nytt materiale for klimaforskerne.

Reklamer

2 kommentarer om “Kald hjemmesommer?

  1. […] on 4. mai, 2010 by Benedetta Frosini Det hadde blitt spådd at sommeren skulle bli kaldere på grunn av vilkanutbrudd i Island. Det er ikke første gang det snør i mai heller. På et vis […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s