Godt å tenke på det vonde

En ny neurovitenskapelig undersøkelse viser at man ikke vinner noe på å glemme ubehagelige følelser og opplevelser, snarere tvert om. Resultatene fra undersøkelsen tyder nemlig på at vonde eller triste episoder, som vi ikke bevisst har reflektert over, kommer tilbake med styrket kraft.

Eksperimentet gikk ut på å vise forskjellige filmer med emosjonelt innhold (f.eks. Forrest Gump) til 2 grupper forsøkspersoner. En gruppe hjerneskadede, som ikke kan huske, og en kontrolgruppe bestående av normalt fungerende mennesker. Ti minutter etter at de hadde sett filmen ble de to gruppene humørtestet. Her viste det seg at kontrolgruppen var i en nøytral tilstand, mens de hjerneskadede var i en nedstemt tilstand, selv om de ikke kunne huske hva som hadde skjedd i filmene. Undersøkelsen er gjennomført av Justin Feinstein fra University of Iowa. En av hans forskerkolleger, Todd Sacktor fra Downstate Medical Center i New York City, tolker undersøkelsen som at det å tenke på eller snakke om en trist følelse, man har hatt, befrir en for en del av ubehaget.

I forhold til Acem meditasjon er dette interessante resultater. Når man Acem mediterer kan triste tanker eller følelser dukke opp, og de kan også være tema for etterfølgende meditasjonsveiledning, hvor man setter ord på noe av det man har vært igjennom i løpet av meditasjonen. Selv om Feinsteins undersøkelse ikke dreier seg om meditasjon peker den allikevel på effekten av å være i kontakt med ubehagelige tanker og følelser – som man noen ganger er når man mediterer. Du kan lese mer om psykologiske virkninger av Acem meditasjon her.

(Tips: New Scientist online, Weekendavisen)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s