Nord-koreansk rasisme

Nord-Korea – umulig å forstå. Ja, men Brian Reynolds Myers bok The Cleanest Race. How North Koreans See Themselves – And Why It Matters tar oss forbi all tradisjonell forståelse om beinhard stalinisme. Kim Il Sung ble rett nok innsatt av de sovjetiske okkupantene etter andre verdenskrig, og persondyrkelsen av ham og hans sønn Kim Jong Il kan ligne på det Stalin og Mao skaffet seg. Men den nord-koreanske ideologi og verdenbilde er grunnleggende forskjellig, hevder Myers.

Gjennom åtte år har han studert nord-koreansk propaganda, plakater, romaner og fortellinger, filmer og tv. Konklusjonen er klar: Sett på nært hold er ikke Nord-Korea et stalinistisk land, men ganske enkelt ytterst rasistisk. I en setning: Det koreanske folk er for rent, for uskyldig og dermed for sårbart til å overleve i en ond verden uten en trygg, ivaretagende og ruvende foreldreskikkelse. Og det forunderlige – ikke en farsfigur. Kim Il Sung og hans sønn er ikke framstilt som krigere, men som androgyne. Nasjonen nærer seg av deres barm og søker trøst i deres favn. For oss ligner den stormagede og puslete Kim Jong lite på en helt. For nord-koreanerne er han akkurat slik en ufarlig leder for et uskyldig folk bør se ut. Tøffe fedre kan man gjøre opprør mot. Morsfavnen er det vanskeligere å hugge løs på.

Denne foreldrerollen er opprettholdt av en paranoid nasjonalisme. Den onde verden – en rolle USA spiller – truer utenfor dørstokken. Derfor må den store leder med sorg sørge for at de militære styrker får det meste av landets ressurser. Propagandamaskinen forteller at Nord-Korea har vunnet og kommer til å vinne alle kamper mot USA og de urene rasene som truer uskylden. Dersom spenningsnivået i forholdet til USA og omverdnen ellers skulle dabbe av, mister regimet sin legitimitet. Myers legger ikke skjul på at han er oppgitt over hvor lite Vestens forskere og politikere forstår av det nord-koreanske verdensbilde. Boken anbefales herved.

En kommentar om “Nord-koreansk rasisme

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s