Katolsk heksejakt

-Pater Pollestad er den påståtte overgriperen, er overskriften i VG. Den satt, tenker jeg. Pedofiliofrene for katolske prester står etterhvert fram i USA og Europa i et antall som rokker kirkens moralske autoritet i grunnvollene. Dette er prester som overgripere. De har begått handlinger som er forbudt ved lov. Kjell Arild Pollestad? Overgriper? Om det så skulle være noe i påstandene om seksuell tilnærmelse – noe Pollestad avviser klart i Aftenposten – dreier det seg om forhold mellom to voksne. Pater Reidar Voight – som mener seg utsatt for overgrep av voldelig og seksuell art – skal attpåtil være ett hode høyere enn den påståtte overgriperen.

Man kan oppnå mye med å komme seg i offerposisjon som krenket. (Dyade 2 2008) Her er en markant norsk katolsk prest effektivt jaget ut av sin presterolle. Med elementer som sannsynligvis var aktive i heksejakten for noen hundre år siden: Man benytter trygt tidens seksuelle frykt og hysteri til å få klint det ekle på en man ikke får tatt på andre måter. VG igjen:

Dagen etter at nyheten om at biskopen i Trondheim måtte gå av på grunn av sexovergrep sprakk i mediene, stod Reidar Voith frem i VG.

Behendig sammenroting: Den tidligere trondheimsbispen Georg Müller tilsto i fjor sommer seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for mange år siden. Dette er kriminelt. Når pressen slår sammen disse to sakene i jakten på pater Pollestad, er den alliert med dem som vil kriminalisere homofili. Og det virker. Til Dagsrevyen sier politimesteren i Tønsberg at man vurderer å starte etterforskning av Pollestad.

Journalister – som sannsynligvis selv bedriver mangslungen seksuell praksis – bidrar til å male ut det lumre, betente i et kirkelig miljø – aktiviteter de selv ville ledd av eller skrytt av over et glass øl.

De som mener å vite sånt, hever at den katolske kirke med sine klostermiljøer var attraktiv for begavede homofile i samfunn der homofili var straffbart. Etter at homofil seksualitet ble tillatt og etterhvert både likestilt og idealisert i endel miljøer, forsvant denne rekrutteringsbasen for kirken. The best and the brightest fikk andre livsarenaer. Slike tanker er nærliggende når man leser pater Kjell Arild Pollestads ord til oppklaring i Aftenposten. De er bare triste. Han beskriver et trangt, smålig miljø. Det er omtrent som en time hos familieterapeuten. Kanskje er det sunt å bli minnet om at den uregjerlige menneskenaturen tyter ut i alle sprekker – uansett.

11 kommentarer om “Katolsk heksejakt

 1. vanskelig å sitte å lese det journalister skriver egentlig siden de er støkk dumme i hodet selv. Ikke la alt journalister skriver være fakta. fordi dem vil ha folk til å gruble og snakke negativt om ting slik at hans værk blir interessant å lese.

  tror at sølibatregelen er det største problemet i det katolske prestelivet. Ikke kirkens måte til å håndtere problemene. men det lederne burde ha gjort er å lempe sølibatregelen slik at vi blir kvitt denne regelen som gjør enkelte prester galne etter seksuelle handlinger.

 2. Bloggforfatter skriver: «Om det så skulle være noe i påstandene om seksuell tilnærmelse – noe Pollestad avviser klart i Aftenposten – dreier det seg om forhold mellom to voksne»
  Joda, to voksne, men den ene var i en slags mentorrolle overfor den andre, og det dreier seg dermed om et maktovergrep, a la det man ofte ser på universiteter, der mannlige veiledere utsetter de unge jentene de veileder for sexpress. Forøvrig: Som bloggforfatter påpeker, så dreier det seg her om to voksne menn, så så ille er det da ikke i DENNE saken, MEN: Jeg skjønner ikke hvorfor bloggforfatter går så helhjerta inn for å forsvare det som åpenbart er ufyseligheter i den katolske kirken. Og bloggforfatters virkelighetsoppfatning kan jo heller ikke være helt god, når vedkommende skriver: «Journalister – som sannsynligvis selv bedriver mangslungen seksuell praksis – bidrar til å male ut det lumre, betente i et kirkelig miljø – aktiviteter de selv ville ledd av eller skrytt av over et glass øl»
  Typisk fundamentalistisk religiøs tenking: Omverdenen, de som ikke er en del av dette fantastiske religiøse fellesskapet som bloggforfatter er en del av, de er syndere med mangelfull moral. Mens deltakerne i det religiøse fellesskapet, de er hevet ovenfor kritikk, og «rettferdige» i alt de gjør, selv det ufyselige.
  Ufyselig.

 3. Hvem har ikke som meg trodd at Polden var
  blandt Norges beste og sympatiske Pater
  i den Katolske Kirke i landet.Viser seg nå
  han har svin på båsen.

  JILL

 4. Legg merke på hvor flink VG er til å sette fokus på deres avis! Husk at det hele begynte med overgrep på en mindreårig i Trondheim hvor Adressa avisen hadde scoopet!

 5. Det er godt å se att dette kommer frem. Presten i Porsgrunn er en svært gudommelig man som er tøff som tør å stå frem med sin sak. Jeg har pratet med denne mannen personlig og jeg tror han fult å helt på det han sier.
  Stå på dette er virkelig bra av deg. Men dette er nok bare toppen av ett isfjell.

 6. «Si quieres vivir en sociedad, no demuestres tu habilidad».
  Spansk ordtak. På norsk: Vill du leve i samfund, vis ikke hva du kan. Pollestad brillgjerte, og det skal man være forsiktig med.

 7. Veldig bra innlegg!

  Jeg støtter bloggeierens syn og har selv blogget om denne tragiske og bisarre saken.

  Og har bokmerket Dyadebloggen.

 8. Jeg kjenner ikke til presten i Porsgrunn, men synes ikke han opptrer som en guddommelig person. Han står frem på barrikadene og roper ut at Pollestad er en voldelig sexforbryter som han fikk sparket vekk da han ble overfalt i ei hotellseng. Siden har han levd 10 år i helvete. Hvis Pollestad er en voldelig sexgal person ville han sannsynligvis også ha forsøkt å voldta andre prestestudenter…
  Og hvordan kunne han reise til Roma for et par år siden sammen med en som han mener er årsaken til at han har vært i helvete i mange år…han har jo redegjort for hvordan det er å være der..
  Nei, her må det ligge noe bak som vi ikke helt får tak i.
  Min teori er at Voith følte seg tiltrukket av Pollestad, skammer seg over sine egne følelser og straffer Pollestad. Homofili er forbudt i den katolske kirke og noen kan bli redd sine egne følelser noen ganger og opptre irrasjonelt.

  Dersom det denne Voith sier er sant, tror jeg det vil gagne Pollestad om han vedgår å ha overfalt sin yndling.

 9. «Hvem har ikke som meg trodd at Polden var
  blandt Norges beste og sympatiske Pater
  i den Katolske Kirke i landet.Viser seg nå
  han har svin på båsen.»

  Uskyldig inntil det motsatte er bevist?

  Å nei, ikke hvis du er mann. Og spesielt ikke hvis du er «clergy man»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s