Sushi er for japanere

Sushi er blitt populært, men er det egentlig noe vi i Vesten bør spise? En av ingrediensene i sushi er gjerne nori, som er flak av tang, og tang inneholder karbohydrater som det trengs spesielle enzymer for å bryte ned.

Franske forskere ville studere hva som trengtes for å fordøye et stykke tang. Så de begynte å studere en bakterie som var kjent for å gumle i seg sjøvekster. Og de fant at denne bakterien hadde fem gener som kodet for det spesielle enzymet som skulle til for å bryte ned de spesielle karbohydratene i tangen.

Så undersøkte de om disse genene fantes andre steder. De undersøkte databanker over bakteriegener, og fant en rekke bakterier med denne gensekvensen, alle unntatt en fra marine bakterier. Unntaket var Bacteroides plebeius, som er en menneskelig tarmbakterie, og den er bare funnet hos japanere. Forskerne antar at japanernes tarmbakterier har fått overført evnen til å lage enzymer som bryter ned karbohydratene i sjøplanter fra bakterier som har fulgt med rå tang, som har vært en viktig ingrediens i japansk kosthold, i alle fall siden 700-tallet. Og dette kan gi japanerne den fordelen at de får ut mer energi fra sjøvekster enn andre folkeslag.

Reklamer

4 kommentarer om “Sushi er for japanere

 1. Hvis jeg forstår dette rett…

  Altså, bakteriene i mennesketarmen har fått overført gensekvenser til å produsere dette enzymet fra marine bakterier gjennom maten (tang). Disse modifiserte bakteriene florerer dermed i den japanske kulturen og overføres fra menneske til menneske, for det er vel ikke snakk om noen genetisk utrustning/endring hos mennesket det er snakk om?

  Det er interessant at fordøyelsessystemet kan tilpasse seg det vi spiser på så kort tid. Er det noe håp for soya og andre belgfrukter, mon tro? (Jeg tenker da på luft i magen)

 2. Det er riktig oppfattet. Og det er det første tydelige eksemplet på at det har skjedd, selv om man har regnet med at det kunne skje. Eller som en annen forsker sier i en kommentar:

  Scientists have thought that gut bacteria might pick up genes from other microbes, a process known as lateral gene transfer, «but there hasn’t been an example this clear before,» says Ruth Ley, a microbiologist at Cornell University. «I think it’s the first demonstration of how people’s culture has impacted the [bacteria in the] gut.»

  Om dette løser problemet med luft i magen ved å spise belgfrukter er mer tvilsomt. Det forutsetter i alle fall at det finnes bakterier som bryter ned de ellers ufordøyelige sukkerartene i belgfrukter på andre måter enn de vi allerede har i tykktarmen. For det er det som skjer. Belgfrukter inneholder et par sukkertyper som ikke brytes ned tynntarmen, men som spises av de bakteriene vi har i tykktarmen. Men de lager da gass.

  Det er nok bedre å være påpasselig med utvanning av belgfrukter i rikelig vann og skifte vannnet flere ganger (det beste ville vært rennende vann). Da vaskes dette sukkeret ut.

 3. Det er noen som prøver å lage prompefrie baked beans til bl.a. britene ved å genmanipulere hvite bønner…..

 4. Masse å finne hvis man google på fisefrie bønner..:

  I Venezuela har man fermentert (dvs gjæret) bønnene med lactobacillus (i slekt med yoghurtbakterier) for å få dem fisefrie. Kanskje disse kan overføre noen gener til oss?

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4943486.stm

  Det finnes visst også piller med enzym i for å ta hånd om problemet:

  http://www.oup.com/uk/orc/bin/9780199282616/01student/cases/case07/?view=za

  Tror jeg så en histore for noen år siden om genmanipulering, men den fant jeg ikke igjen – de siste sidene her etterlyser forlag til genmanipuleringsprosjekter også….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s