Gainsbourg*2

Tre år etter sin forrige CD har den franske sangeren/skuespilleren/modellen Charlotte Gainsbourg kommet med ny CD. IRM heter den, som er det franske ordet for MR-undersøkelse (hjernescan). Hvorfor en slik tittel? Charlotte fikk hjerneblødning i en vannskiulykke for noen år siden, og har vært igjennom mange slike undersøkelser.

CDen er et samarbeid med amerikanske Beck Hansen. Dette er pop på fransk og engelsk, både avslappende og fengende. Aftenposten, som kaller det en futuristisk popflørt, skriver:

Man kan ikke helt glemme faren Serge når man hører Charlottes musikk. Likhetstrekkene er der – dette litt svevende og drømmeaktige poputtrykket han perfeksjonerte.

Charlotte begynte å synge da hun var 13 år gammel, da på albumet «Charlotte Forever», som faren Serge Gainsbourg laget til henne. Han var en av de mest kjente franske musikkstjernene på 60-, 70- og 80- tallet. Serge Gainsbourgs musikk er vanskelig å kategorisere fordi den var så variert: han har både laget jazz, pop, rock, reggae og electronica i løpet av sin karriere som musiker.

Serge Gainsbourg var kjent for å provosere, både ved seksuelle referanser i tekstene (som ikke var akseptert på 60-tallet), ved hans oppførsel og hans meninger. På 80-tallet ble han en kjent figur i fransk TV, der han blandt annet, i mars 1984 og på direkten, satte fyr på en 500-francseddel. Dette var for å protestere mot det høye skattenivået. Serge er også kjent for sitt alkoholmisbruk, og han opptrådte flere ganger i svært beruset tilstand. Han døde av hjerteinnfarkt i 1991.

Det er nettopp kommet ut film om han i Frankrike «Serge Gainsbourg – Vie héroïque» eller «Serge Gainsbourg – et helteliv». Den går i disse dager på norske kinoer. Han har helt klart heltestatus i Frankrike. Tidligere president François Mittérand sa om han:

He was our Baudelaire,  our Apollinaire… He elevated the song to the level of art.

2 kommentarer om “Gainsbourg*2

  1. Denne plata vil jeg høre! Men jeg er vel biased siden jeg er frankofil & fransktalende…

  2. Serge Gainsboroug, er det han med stønnelåta «Je t´aime»? Så traileren til filmen på kino forleden og den virker forlokkende for (enda en) frankofil.

    Og jeg vil sjekke ut Charlottes album også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s