Styr unna vakker kunst!

Ikke kjøp kunst som er vakker fordi du går lei den med en gang.

Sier Rolf Hoff, kunstsamler. Han deler raust sine råd i Aftenposten 19. mars.  Han har en enorm samling og har i over 20 år vært spesielt interessert i de unge og uetablerte kunstnerne. Hans favoritt blant norske kunstnere er Bjarne Melgaard. Ham om det. Kjøp malerier du liker, sier Hoff. Det er bra.

Men hva han mener med vakker kunst, står det ingenting om. Er det den banale og sentimentale kunsten. Den flate og intetsigende? Mener han at vakker er synonymt med kjedelig?
Jeg forstår ikke angsten for det vakre. Eksemplene opp gjennom kunsthistorien kunne vært mange, men se på bildet av Hammershøi over. Det er vakkert, og det har en stille indre, magisk kraft.  Det vakre eller estetiske er en del av uttrykket. Gode bilder har den egenskapen at man ikke blir lei dem. De har en kraft som fortsetter å fascinere og som gjør at man ikke blir ferdig med dem.

Men du er kanskje ute etter å la deg irritere, terge og pirre? Da er du på et annet gir. Da foretrekker du muligens kunst som vil provoserre for å provosere. Men provokasjon er så mangt. Stillhet er også provoserende fordi det krever mer. Ingen støy som distraherer. I mange kunstneriske uttrykk, dynges på med effekter fordi man er redd folk skal kjede seg, eller at det ikke skal skje nok. Som en film som har mye drama på det ytre plan – som selvfølgelig kan fungere godt, men som også kan  mangle tro på antydningens kunst eller at det som skjer på et indre plan er nok. Jeg oppfatter utsagnet til Hoff som veldig konvensjonelt og snevert. Og først og fremst som en manglende forståelse for god kunst.

Jeg kom over essayet: Det urovekkende vakre – en refleksjon over kunstens estetiske tvetydighet” av Bjørn Myskja, førsteamanuensis ved det filosofiske institutt, NTNU. Skrevet i forbindelse med en utstilling på Galleri F15 med samme tittel i 2009. Interessant lesning, men jeg er uenig i mye. Hieronymus Bosch nevnes som en kunstner hvis domsmalerier ikke var ment å være vakre, men  advarsler som skulle frastøte.   Ja, innholdet er grotesk, men bildene er like fullt vakre. Det ligger i måten de er utført, i den grunnleggende forståelsen av det visuelle språket. Det er jo derfor vi kan forholde oss til det ekle og frastøtende fordi det er så vakkert gjort.

Myskja skriver bl.a.:

for mange av oss andre kan det harmoniske og velbehagelige bli for mye av det gode. Vi føler en uro av mangelen på spenning og konflikt.

Slik jeg ser det,inneholder den gode kunsten begge deler – både det vakre og uroen.

En kommentar om “Styr unna vakker kunst!

  1. Hei.Du lager ikke en skinndiskusjon da Eva.Med vakker kunst menes som regel «Elg i solnedgang» bilder.Enig med deg at god kunst inneholder både det vakre og uroen.Men balansen kan godt gå mot svært lite vakkert og svært mye uro som i meditasjonen.Det kan fortsatt være god kunst etter mitt syn.Jo mer det vakre forsvinner,jo mindre lyst får man til å se på kunsten,det er så,men også slik kunst kan inneholde gode poenger.Gjør det ikke det,blir det bare ubevistt gørr og det er ikke god kunst.Montro hva Hoff egentlig har ment.?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s