Resirkulering av CO2-kvoter er skittent

EUs kvotehandelsystem er nok en gang blitt rystet av at noen benytter seg av smutthullene i regelverket for å svindle folk og tjene masse penger.

Bedrifter underlagt EUs kvotehandelsystem kan bruke både europeiske kvoter og internasjonal kvoter for å dekke sine CO2-utslipp. En internasjonal kvote tilsvarer et tonn CO2e redusert i et U-land. Bedriftene leverer inn kvoter til staten for foregående år innen 30. april året etter.

Ungarn (den ungarske stat) solgte i Mars 2 millioner slike internasjonale kvoter, som ungarske bedrifter leverte inn i fjor for å dekke utslippene i 2008. Disse ikke har noen verdi i EU lenger, det er ulovlig for bedrifter å bruke kvoter som allerede er blitt levert inn.

Disse kvotene kan likevel brukes for å dekke utslippene til for eksempel bedrifter i Japan. Dette er lovlig, og vitner om dårlig internasjonalt regelverk. Det som skjedde for 2 uker siden var likevel at disse oppbrukte ungarske kvotene kom tilbake i EU… Plutselig satt en bedrift i EU på noen kvoter uten verdi i EU.

Og de som kjøpte dem fra Ungarn for så å selge dem inn i EU tjente masse penger. De kjøpte dem for 9 euro per tonn, mens prisen i EU (som de solgte dem til etterpå) var ca. 12 euro.

Hvordan kunne det skje? Hver kvote har et unikt ID-nummer slik at man vet om de er blitt brukt fra før eller ikke. Men det er mye som tyder på at børsene og selskapene ikke reagerte raskt nok og ikke iverksatte de nødvendige tiltakene for å sjekke hvor kvotene de kjøpte kom fra.

Ikke særlig bra for ryktet til CO2-kvotemarkedet det her…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s