Ingen umiddelbar fare for ny istid

For fem år siden kom det en artikkel i Nature som advarte om at global oppvarming kunne føre til en ny istid på den nordlige halvkule, basert på målinger som kunne tyde på at Golfstrømmen ble svekket.

Globale havstrømmer. Rødt er varme overflatestrømmer, blått er kalde dypvannstrømmer. Kilde: NASA

Tegningen over viser skjematisk hvordan havet transporterer energi fra området rundt ekvator til polare områder. Den strømmen som transporter energi fra tropene til våre breddegrader, og som gir oss en noenlunde levelig temperatur, er det som alle kjenner som Golfstrømmen. Denne transporten foregår med varmt overflatevann fra Mexicogolfen og opp til Nordishavet, og gir fra seg energien på veien. Da er vannet blitt så kaldt og tungt at det synker til bunns og går som en kald bunnstrøm sørover igjen for å hente ny energi fra tropene. Hele rundturen tar rundt 2000 år.

Det som var bekymringen har vært at global oppvarming i polarområdene kunne føre til at det kalde vannet ikke ville synke til bunns fordi tilførsel av ferskvann fra smeltende is og større vannføring i elver i Sibir ville føre til lavere saltinnhold i vannet, slik at det ikke ville bli tungt nok til å synke til bunns. Dermed ville sirkulasjonen opphøre, og vi ville få et mye kaldere klima på våre breddegrader.

Nå viser nye målinger og beregninger fra NASA at det ikke har vært noen merkbar reduksjon av hastigheten på Golfstrømmen de siste syv årene, og sannsynligvis ikke de siste 20 årene. Og konklusjonen er at det vil sannsynligvis ikke bli noen detekterbar reduksjon av hastigheten på flere tiår. Men dette er likevel ingen grunn til å slutte å bekymre seg for følgene av klimaendringene eller gjøre tiltak for å redusere utslippene av klimagasser.

8 kommentarer om “Ingen umiddelbar fare for ny istid

 1. Da takker jeg for oppdatering om faren for global istid og håper NASA og du med stor sannsynlighet har rett.

  Det eneste som gjør at jeg ikke slår meg helt tilro er at 7 og 20 år ikke er så veldig lang observasjonstid for klodeforskning.

  Bekymringene for resten av klimagaendringene lever videre, men altså kanskje en bekymring mindre.

 2. Jeg håper faktisk at klimaforskerne IKKE har rett – det ville jo ha vært mye greiere. Men jeg finner det usannsynlig at de ville finne på global oppvarming uten at noen klarer å finne tunge nok argumenter til å avsanne dette.

 3. Man leser jo om hvor mye penger som er i sving, å det bekymrer meg. selvfølgelig er det mange som jobber med klima som kun er ute etter penger. Akkurat som i alle andre bransjer, desverre

 4. Det argumentet synes jeg er uvanlig tynt i klimaspørsmålet – langt flere ville tjene penger på at noen kom til en konklusjon om at vi IKKE har klimaendringer. De landene som IKKE har råd til å forske ligger an til å tjene mer på konklusjonene enn de som faktisk har utført arbeidet. Og de bransjene som det går bra for nå, og som bør legges ned dersom det er sant klarer av en eller annen grunn ikke å finansiere arbeider som kan motbevise teorien. Det er jo veldig rart hvis teorien ikke stemmer.

  Dessuten så ville det vært et kjempekupp for ett eller annet forskningsfelt (solforskningen f.eks?) om de hadde klart å føre gode motbeviser – garantert førstesideoppslag i Nature eller Science.

 5. Ja, 7 (eller 20) år er ikke så lang tid i denne sammenhengen. Men 7 år er den tiden det er mest pålitelige målinger fra, 20 år er mer usikkert, basert på satellittmålinger.
  Nå ville det nok ikke bli noen global istid selv om golfstrømmen skulle reduseres, det ville bli lokalt for Nord-Europa. Men vi ville kanskje få et klima som på Labradorkysten i Canada, som ligger på samme bredde. Og det ville være ille nok. Til gjengjeld ville tropene kanskje få det enda varmere, siden mindre varme ville bli transportert vekk.

  Jeg skulle også ønske at klimaforskerne tok feil, men alt tyder på at det er ønsketenkning. Men det ville vært mye enklere om vi bare kunne fortsatt å bruke fossil energi så lenge den varte, og overlate til våre etterkommere å ta seg av energimangelen som ville komme.

  Ellers er jeg enig med «Kølla» i at det alltid er noen som ser forretningsidéer der det er penger å tjene, noen ganger uten at det gagner andre enn dem selv og deres bankkonto.

 6. For min del håper jeg Norge sløser bort hele oljefondet på tiltak som de selv har startet for å være best i verden når det gjelder å bekjempe de såkalte «menneskeskapte klimaendringene». Så får vi håpe de skjønner at de har blitt indoktrinert og rundlurt av verdens nyrike klimaguder når de oppdager at pengebingen er tom, og det eneste de har fått igjen for pengene er et diplom hvor det står at vi er verdensmestere i klima. Da skal jeg dæven daskemeg le til jeg besvimer.

 7. i trenger drivhuseffekten for å få levelig temperatur her i Norge.

  Men desverre – innen drihuseffekten virkelig monner er all olje og gass oppbrukt

  Forøvrig: horfor bruker dere wordpress som inneholder en overirig spam-kontroll, og som selv bringer med seg på hver side drital spionare???

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s